Nieuwe hoop voor mensen met osteoporose

Het leven van de miljoenen mensen die lijden aan osteoporose, een pijnlijke, langdure aandoening waarbij gebroken beenderen niet meer genezen, kan aanzienlijk verbeterd worden met behulp van Denomusab, een nieuw geneesmiddel dat over een jaar of twee op de markt moet komen, zo schrijft de Sunday Times.
De resultaten van een reeks succesvolle proeven met Denosumab worden deze week gepubliceerd. Maar nu al is bekend dat de door osteoporose geteisterde beenderen door dit middel opnieuw gaan groeien, waardoor bij de proefpersonen het aantal heup- en ruggengraatfracturen met tweederde afnam.

"Er zijn al enkele behandelingen beschikbaar, maar dit geneesmiddel zou een bijzonder grote hulp kunnen zijn voor patiënten en medici" aldus Richard Eastell, professor botmetabolisme aan de universitet van Sheffield die een rol speelde bij het onderzoek.

Denosumab werd over een periode van tien jaar ontwikkeld en behoort tot de categorie 'monoklonale antilichaam medicijnen' die het immuniteitssysteem van een patiënt moeten verbeteren. In dit geval gebeurt dat door het blokkeren van een proteïne die RANK heet en die signalen uitzendt waardoor botcellen kapot worden gemaakt. In theorie regenereren botcellen op dezelfde manier als huidcellen, maar in de praktijk lukt dat bij ongeveer 50 procent van de vrouwen van middelbare leeftijd en bij een op de vijf mannen niet.

Bij hen worden mineralen in het bot vernietigd en worden de beenderen broos en breekbaar. Zij lijden dan aan osteoporose.
Interessante links:
16 sep 2008 09u15
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek