Aderverkalking vermindert door inname vitamine K2

Wetenschappers van de universiteit van Utrecht onderzochten bij 564 postmenopauzale vrouwen of dagelijkse inname van vitamine K1 en K2 mogelijk verband houdt met de mate van slagaderverkalking. Een hogere inname van vitamine K2 werd geassocieerd met 20% vermindering van slagaderverkalking. Deze resultaten verschenen op 10 september in een voorpublicatie online in Atherosclerosis.
In 2004 overleden volgens cijfers van de hartstichting ruim 45.000 mensen aan hart- en vaatziekten. Opmerkelijk is dat er meer vrouwen dan mannen door deze aandoening overlijden (23.749 vrouwen en 21.696 mannen). In België overlijden jaarlijks ruim 38.000 mensen aan hart- en vaatziekten.

Postmenopauzale vrouwen vormen een hoge risicogroep voor osteoporose. Recent is aangetoond dat osteoporose in sterke mate verband houdt met verkalking van de slagaderen. Daarom werd voor dit onderzoek gekozen voor postmenopauzale vrouwen uit een grotere groep vrouwen die al meededen aan een onderzoek naar voeding en borstkanker.

Al langer wordt verondersteld dat vitamine K een cruciale rol speelt bij de preventie van hart- en vaatziekten. Dit onderzoek1] liet zien dat ruim 60% van de vrouwen kalkafzetting in de kransslagaderen had. Een hogere inname van natuurlijke vitamine K2 – ongeveer 45 microgram per dag – hield verband met 20% minder slagaderverkalking vergeleken met een lage consumptie van vitamine K2 (ca. 18 microgram per dag). Vitamine K1 liet geen verband zien. De werking wordt toegeschreven aan de activiteit van MGP (matrix Gla proteďne) die vitamine K afhankelijk is. Vitamine K is nodig om deze belangrijke proteďne te activeren.

Al eerder werd in de wereldwijd bekende Rotterdam-studie2] onder 4807 deelnemers geconstateerd dat een hogere inname van vitamine K2 (45 microgram of meer per dag) 50% minder kans geeft op slagaderverkalking en overlijden door een hartinfarct. Ook hier bleek vitamine K1 niet effectief.

Eén van de belangrijkste onderzoekscentra naar de werking van vitamine K ter wereld is VitaK van de universiteit van Maastricht. Zij doen belangrijk onderzoek naar de werking en effectiviteit van vitamine K. De laatste jaren ligt hun focus met name op de natuurlijke vorm van vitamine K2: menaquinone-7.

Dr. Schurgers en collega Dr. Vermeer van VitaK:
Gefermenteerde kaas levert de grootste bijdrage aan natuurlijk vitamine K2 in onze westerse voeding. Het is opmerkelijk dat kaas, normaal gesproken betiteld als “ongezond” door de hoge concentratie vet, ook een component bevat die de kans op hart en vaat problematiek sterk kan reduceren. Recent onderzoek uitgevoerd door onze groep heeft laten zien dat in proefdieren de aanwezige kalk in de bloedvaten grotendeels kon worden opgelost door het geven van een dieet rijk aan vitamine K2. We hebben in dit onderzoek ook laten zien dat dit hoogstwaarschijnlijk kwam door de activering van het Matrix Gla- proteine. Ons onderzoek in proefpersonen laat verder zien dat de meeste volwassen mensen vitamine K-deficiënt zijn in hun bloedvaten, en dat extra vitamine K2 nodig is om de bloedvaten gezond te houden. Gelukkig zijn er nu supplementen op de markt met natuurlijk vitamine K2.

Het eiwit MGP vormt de enige bekende verdediging van de vaatwand tegen verkalking. Om werkzaam te kunnen zijn dient MGP echter eerst geactiveerd te worden door vitamine K. Wat wij in het verleden reeds eerder hebben aangetoond, en wat hier in deze studie opnieuw bevestigd wordt, is dat die activering het beste gebeurt door vitamine K2. Het belang van vitamine K2-houdende supplementen blijkt wel uit het feit dat in gezonde volwassenen ongeveer 30% van het MGP niet geactiveerd is door het vitamine K-tekort in de bloedvaten. Daardoor is de bescherming tegen voortschrijdende aderverkalking verre van optimaal. Met het gebruiken van een vitamine K2-bevattend voedingssupplement kan nu iedereen zich beter wapenen tegen aderverkalking.


Deze studie toont aan dat een hoge inname van vitamine K2 (en blijkbaar niet van vitamine K1) in verband staat met minder verkalking van de slagaderen. De resultaten wijzen er op dat een adequate dagelijkse inname van45 microgram vitamine K2 van belang is ter preventie van hart- en vaatziekten.

Natuurlijke vitamine K2 wordt aangetroffen in gefermenteerde voeding en in het bijzonder in hoge hoeveelheden in “natto”. Natto is een Japans ontbijtgerecht dat gemaakt wordt van gefermenteerde soja en wordt traditioneel al meer dan 1000 jaar gegeten. Studies in Japan hebben al eerder een verband laten zien tussen vitamine K2 en de vermindering van hart- en vaatziekten.
17 sep 2008 12u51