Ballontechniek pakt ingedeukte wervels aan

Patiënten die kampen met gebroken of ingedeukte rugwervels kunnen voortaan in ons land officieel behandeld worden met een nieuwe techniek, de Kyphon ballon-kyphoplastie.
Correctie
Hierbij worden speciaal ontworpen ballonnetjes in de gebroken wervel geplaatst en zachtjes opgeblazen in een poging de vervormde wervel te corrigeren. Na het verwijderen van de ballonnetjes wordt de gecreëerde holte opgevuld met botcement om de wervel te stabiliseren.

Osteopororse
De nieuwe techniek is bedoeld voor de behandeling van zogenaamde vertebrale compressiefracturen (VCF's). In het overgrote deel van de gevallen het gevolg van osteoporose, maar soms ook van bepaalde types kanker of van ongevallen.

De behandeling met twee kleine insnijdingen van minder dan één cm neemt ongeveer 45 tot 60 minuten in beslag per behandelde wervel. De nieuwe techniek is een doeltreffende behandeling voor VCF's die aanzienlijk de pijn vermindert en patiënten de mogelijkheid biedt opnieuw actief te zijn. Het risico op verwikkelingen wordt laag genoemd.
19 sep 2008 11u21
Bron: De Morgen
zie ook rubriek