Nieuwe behandelmethode spataderen

Enkele ziekenhuizen en particuliere praktijken in Nederland zijn gestart met een nieuwe behandeling van spataderen. De methode komt uit de Verenigde Staten en is in België al langer populair.
Tot nu toe was laseren van de spataderen de nieuwste behandelmethode. De nieuwe methode VNUS Closure Procedure is minder belastend. De behandeling doet minder pijn en heeft sneller effect. Patiënten verlaten dezelfde dag lopend het ziekenhuis.

Sneller
De behandeling duurt minder dan een half uur. Een vaatchirurg brengt een katheter in de verwijde ader en smelt die met hoogfrequente golven dicht. Na de behandeling hoeft de patiënt maar één dag een steunkous te dragen. Bij andere methodes is dat vaak zes weken. Dat zegt de Kliniek Velp die deze maand met de methode start. Behalve in Velp is de behandeling onder meer in Amersfoort en Stadskanaal mogelijk.

Spataderen
Spataderen ontstaan door slecht sluitende kleppen in de vaatwanden. als de klepjes in de aders niet goed sluiten, gaat het bloed niet goed genoeg terug naar het hart. Dat zorgt voor stuwing en druk in de aderen, wat spataderen kan veroorzaken. Spataderen kunnen voor pijn en vermoeidheid in de benen zorgen.
16 okt 2008 09u31
zie ook rubriek