MRI redt levens van hartpatiënten!

Ondanks een effectieve dotterbehandeling vindt er bij een deel van de hartfalenpatiënten geen of onvolledig herstel plaats van de bloedtoevoer naar het hart. Dit wordt veroorzaakt door beschadiging van de kleinste bloedvaatjes. De huidige controlemethoden, zoals een angiogram, pikken deze beschadigingen niet op. De verbeterde techniek van nieuwe MRI’s signaleert deze beschadiging echter wel, zo blijkt uit onderzoek van Robin Nijveldt. Hierdoor kan een betere individuele voorspelling gedaan worden van de kans op het ontwikkelen van hartfalen in de nabije toekomst. Ook kan de behandeling beter afgestemd worden op de behoeften van de patiënt. Nijveldt promoveert op woensdag 15 oktober aan VU medisch centrum in Amsterdam.
Nijveldt beschouwt het onderzoeksresultaat als een belangrijke stap in de behandeling van de groeiende groep hartpatiënten. De voordelen van het gebruik van de mri bij behandeling en controle van hartfalen zijn namelijk erg groot: zo hoeft de patiënt geen straling te ondergaan en krijgt hij geen schadelijke contrastvloeistof ingespoten. Daarnaast is binnen vijftien minuten duidelijk hoe het met de bloedvaten gesteld is en kan direct een op de patiënt aangepaste behandeling starten. Door de inzet van de mri kan de kwaliteit van leven van hartpatiënten zo hoog mogelijk blijven.

Nijveldt onderzocht een groep van 60 mensen met een hartinfarct en vergeleek daarbij de huidige behandelings- en controlemethoden (zoals dotteren, het angiogram en het hartfilmpje) met de inzet van de MRI. In Nederland overleven steeds meer mensen een hartinfarct. Hierdoor is er een toename in het aantal mensen met hartfalen. De uitkomsten uit het onderzoek zijn direct bruikbaar voor patiënten in de centra die beschikken over een MRI.

Het onderzoek van Nijveldt is mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting en het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN).
16 okt 2008 11u55
Bron: VU mc
zie ook rubriek