Ondanks pijnbehandeling gedurende drie maanden lijdt een op de drie patiënten nog steeds aan ernstige chronische pijn

Drie op de vijf patiënten voelt zich depressief of angstig als gevolg van zijn/haar pijn.
Ondanks behandelingsinspanningen is chronische-pijnmanagement niet voldoende voor een op de drie (n = 377) patiënten die aan ernstige chronische pijn lijden en voelt drie op de vijf (n = 336) patiënten zich matig of zeer angstig of depressief als gevolg van zijn/haar pijn. Hoewel acht op de tien (n = 377) patiënten met chronische pijn medicatie voorgeschreven krijgt, kampt een op de twee (n = 307) met de bijkomende last van bijwerkingen.

Dit zijn de bevindingen die vandaag bekendgemaakt werden van de tussentijdse bevindingen van PainSTORY (Pain Study Tracking Ongoing Responses for Year), het eerste onderzoek van zijn soort, die een diepgaand beeld biedt van de gevolgen van chronische pijn voor patiënten in de loop van een jaar in 13 Europese landen.

Voor het zien van de Multimedia News Release, klik hier: http://www.prnewswire.com/mnr/painstory/35407/

De verschenen gegevens bieden een beeld van de levens van de patiënten gedurende de drie maanden sinds het begin van het onderzoek en tonen dat de patiënten ondanks raadpleging van een gezondheidszorgverlener en behandeling nog steeds problemen en een verminderde leefkwaliteit ondervinden als gevolg van hun pijn.

"De tussentijdse resultaten van PainSTORY zijn belangrijk en tonen aan dat patiënten ondanks medische raadpleging aan chronische pijn blijven lijden", aldus Dr. Varrassi, Voorzitter van de Europese Federatie van IASP afdelingen (EFIC), een vooraanstaande pijnvereniging. "De medische gemeenschap moet toereikende behandeling verzorgen aan patiënten die aan matige tot ernstige pijn lijden, maar er schijnen nog steeds drempels te bestaan die overkomen moeten worden."

Sinds het eerste interview drie maanden geleden is bij 77 procent (n = 377) van alle patiënten het pijnniveau dat hij/zij ervaart ofwel hetzelfde gebleven of zelfs verergerd. 33% (n=377) van de patiënten lijdt nog steeds aan ernstige chronische pijn, bij 15% (n = 377) is de pijn van matig tot ernstig verergerd en bij 1% (n = 377) van mild tot ernstig.

PainSTORY laat zien dat de pijn van de patiënten zowel lichamelijke als psychologische aspecten van hun leven beïnvloedt. Zes op de tien (n = 336) patiënten heeft moeite bij het lopen en meer dan de helft (n=336) heeft moeite bij het slapen. De pijn heeft ook invloed op het werkleven van de patiënten, en bijna de helft van de patiënten (n = 195) is op een andere manier gaan werken. "Ik kon niet communiceren. Ik zat opgesloten in de pijn en ik kon niet met anderen omgaan. Ik voelde me als gevangen in de pijn en er helemaal van afhankelijk", zei patiënt 14 uit het Verenigd Koninkrijk.

Deze bevindingen tonen aan dat patiënten suboptimale behandelingen voor hun pijn voorgeschreven krijgen. Van de 81 procent (n = 377) van de patiënten met matige tot ernstige pijn waaraan medicatie voorgeschreven werd, kreeg slechts 13 procent sterke opioïden voorgeschreven. Meer dan de helft van de patiënten had last van minstens een bijwerking als gevolg van de voorgeschreven medicatie (n = 162), waaronder constipatie, duizeligheid en slaperigheid, welke veel voorkomende symptomen zijn bij zowel zwakke als sterke opioïden.

"Deze patiënten worden door bijwerkingen getroffen. De patiënten bevinden zich in situaties waarin ze moeten kiezen tussen het innemen van pijnstillende medicatie of het afzien van de medicatie om de last van de bijwerkingen te verlichten maar daardoor hun pijnmanagement compromitteren", aldus Professor Erdine van het World Institute of Pain (WIP). "Wij zijn geïnteresseerd in de resultaten van de volgende fase van PainSTORY. Er zijn al enkele interessante kwesties aan het licht gekomen. Dit onderzoek brengt de dringende noodzaak voor verbeterd pijnmanagement door heel Europa naar voren."
22 okt 2008 09u35
zie ook rubriek