Geen effect vitamine E op prostaatkanker

Vitamine E en selenium kunnen de ontwikkeling van prostaatkanker niet voorkomen, een nog lopend onderzoek in de VS, Canada en Puerto Rico waaraan meer dan 35 duizend mannen (50-plussers) meededen, is deze week vroegtijdig afgebroken.
De studie, die werd uitgevoerd onder supervisie van het National Cancer Institute (NCI) in de VS, is in 2001 begonnen. Een wetenschappelijke publicatie over de stopgezette studie is in voorbereiding.

De studie Select was de grootste op het gebied van voedingssupplementen. Het onderzoek heeft tot nu toe 114 miljoen dollar gekost, blijkt uit een opgave van het NCI in Washington.

Uit een deze maand uitgevoerde interim-analyse blijkt dat na gemiddeld vijf jaar slikken niet-slikkers van vitamine E/selenium-supplementen een even grote kans lopen op prostaatkanker als niet-slikkende mannen. Er lijkt zelfs een lichte tendens, aldus het NCI, dat slikkers van alleen selenium juist een wat groter risico lopen op prostaatkanker.

De onderzoeksresultaten sporen niet met een in 1998 gepubliceerde Finse studie waaraan 30 duizend rokers meededen. Finse vitamine E-slikkers ontwikkelden toen minder prostaatkanker, tot 30 procent minder.

Het is nu over en uit met grote studies naar de gezondheidsvoordelen van supplementen met stoffen als vitamine E en selenium, voorspelt Edward Messing, de verantwoordelijke uitvoerder van de prostaatkankerstudie van het NCI. Hij is een van de bazen van het kankercentrum van de University of Rochester in de staat New York.
31 okt 2008 08u39
zie ook rubriek