Glaucoom nauwkeurig onderzoeken met nieuwe techniek

Met een speciaal beeldvormende techniek kan het dunner worden van de zenuwvezellaag van het netvlies eerder opgespoord worden. Hiermee kan een glaucoom nauwkeurig vastgesteld worden.
glaucoom is een oogaandoening van de oogzenuw, waardoor ook de zenuwvezellaag van het netvlies dunner wordt. Dit proces is onomkeerbaar en leidt zonder behandeling tot gezichtsvelduitval en uiteindelijk tot blindheid. Het is na staar de belangrijkste oorzaak van blindheid. In Nederland lijden ongeveer 150.000 mensen aan glaucoom.

Vroeg stadium
Dankzij een speciale beeldvormende techniek (de Scanning laser Polarimetry-techniek) kan het dunner worden in een vroeg stadium opgespoord worden. De SLP techiek wordt voortdurend verfijnd. Promovendus The Mai onderzocht de nieuwste twee algoritmes van SLP, genaamd “enhanced corneal compensation” ( ECC) en met “variable corneal compensation” (VCC).

Uit onderzoek van Mai blijkt dat de beide nieuwe varianten van de SLP-techniek een glaucoom nauwkeurig kunnen detecteren. ECC geeft een betere diagnostische nauwkeurigheid dan met VCC. Omdat er nog geen gouden standaard voor glaucoomprogressie is, is het nog niet te bepalen of SLP in staat is glaucoomprogressie te detecteren.
31 okt 2008 08u42
zie ook rubriek