Steeds meer kinderen weten niet wat hun beste hand is

Het aantal kleine kinderen dat op de kleuterschool eigenlijk niet blijkt te weten of ze nu rechts- dan wel linkshandig zijn, stijgt de jongste tijd spectaculair, zo schrijft de Sunday Times. Dat heeft heeft volgens nieuw onderzoek veel te maken met de angst van ouders voor wiegendood, maar het is nadelig voor de verdere ontwikkeling van het kind.
Om wiegendood te voorkomen, krijgen ouders van hun arts de raad mee om baby's op hun rug te laten slapen. Volgens psychologe Madeleine Portwood leidt dit er ook steeds vaker toe dat ouders hun peuter ook buiten het bedje, als ze wakker zijn en op de grond liggen, beletten op hun buik te liggen. Daardoor leert de peuter niet echt kruipen, en in plaats daarvan zal hij of zij met het achterwerk
over de grond glijden, op weg naar een stoel, tafel of gordijn om zich met behulp daarvan overeind te heisen. Maar dat belemmert de coördinatie tussen armen en benen wanneer ze gaan staan of lopen, en ook tussen rechts en links.

als gevolg daarvan, aldus Madeleine Portwood, is het percentage kinderen die bij hun eerste schooldagen niet blijken te weten wat hun "goede hand" is, in welke hand ze een voorwerp moeten pakken dus, is gestegen van 10 procent eind vorige eeuw tot tussen de 25 en 30 procent nu. "En het is, als het scholingsproces begint, juist heel belangrijk dat een peuter weet welke hand je beste is. Zoniet ontstaan er ook problemen bij het leren schrijven, wat dan weer kan uitmonden in onuitwisbare gedragsproblemen als tiener.
12 nov 2008 09u13
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek