Veiliger behandeling van hartritmestoornissen met Cryo-ablatie

PatiŽnten met een bepaalde vorm van hartritmestoornissen kunnen beter worden behandeld door bevriezing van de plek die de ritmestoornis veroorzaakt dan door het branden daarvan. De bijwerkingen van de bevriezingsbehandeling (Cryo-ablatie) zijn aanzienlijk minder en minder ernstig. Bovendien is een groot aantal patiŽnten (75%) ťťn jaar na de behandeling nog steeds klachtenvrij. Dit concluderen onderzoekers van het Thoraxcentrum van het Erasmus MC in het wetenschappelijk tijdschrift Europace.
GeÔsoleerd
Het gaat om patiŽnten met een hartritmestoornis' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>hartritmestoornis als gevolg van boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren (AF). Meer dan 25% van de Nederlanders boven de 40 jaar heeft op een bepaald moment met deze hartritmestoornis te maken. Dit ontstaat bij een abnormale elektrische activiteit in de aderen die vanuit het hart naar de longen lopen. Omdat de aderen in verbinding staan met het hart, komt die elektrische activiteit terecht bij het hart, waardoor de spiervezels in het hart zich zeer snel en ongecoŲrdineerd samentrekken. Op den duur kan dit leiden tot blijvend hartfalen. Om dit te verhinderen wordt momenteel bij patiŽnten met AF de hartboezem geÔsoleerd van de abnormale elektrische prikkel in de longader. Dit gebeurt nu meestal met behulp van een katheter die in de verbinding van het hart naar de longader met radiofrequente signalen aan de binnenkant een ring wegschroeit. Hierdoor kan de elektrische prikkel niet meer bij het hart terechtkomen.

Levensbedreigend
Uit het onderzoek van de cardiologen van het Erasmus MC blijkt nu dat deze isolatiebehandeling beter kan gebeuren met behulp van bevriezing dan met het branden door radiofrequentie. Het percentage patiŽnten dat na ťťn jaar klachtenvrij is, is bij beide methodes hetzelfde. Bij de bevriezingsbehandeling treden echter aanzienlijk minder ernstige bijwerkingen op. De meest ernstige bijwerking die bij radiofrequentie behandeling ontstaat, is perforatie. Dit wil zeggen dat de ballon door de hartwand heen brandt en de slokdarm die erachter ligt beschadigt of zelfs perforeert. Deze ernstige bijwerking kan levensbedreigend zijn. Een andere ernstige bijwerking van radiofrequente behandeling is het ontstaan van trombose. Dit komt doordat na de behandeling op die plek een ruwer oppervlak achterblijft waar bloedstolsels kunnen ontstaan die vervolgens kunnen losschieten. Bij de behandeling met bevriezing blijft het behandelde oppervlak glad en ontstaat er geen perforatie.

Veiliger
De cardiologen van het Erasmus MC pleiten er dan ook voor om alle patiŽnten die een lichte vorm van boezemfibrilleren hebben alleen nog te behandelen met behulp van bevriezing. Het gaat dan om patiŽnten bij wie het boezemfibrilleren begint maar ook vanzelf weer stopt. De cardiologen zijn van mening dat bij deze patiŽnten niet het risico moet worden gelopen op het ontstaan van de ernstige bijwerkingen als gevolg van de radiofrequente behandeling als er een veiliger en even effectieve behandeling voorhanden is.
19 nov 2008 09u07
zie ook rubriek