Hartklep vervangen via de lies

Een derde van de patiënten die lijden aan een aortaklepvernauwing komt niet in aanmerking voor een klassieke openhartoperatie. Tweehonderd artsen bespreken morgen in Antwerpen de behandelopties voor deze groep van patiënten. De jongste jaren stelden UZA-artsen een techniek op punt waarbij ze de aortaklep via de lies vervangen. In ons land hebben naar schatting 30.000 patiënten af te rekenen met een aortaklepvernauwing.
Een vernauwing van de aortaklep is de meest voorkomende hartklep' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>hartklepziekte. Twee percent van de 65-plussers krijgt er vroeg of laat mee te maken. Zonder operatie overlijdt de meerderheid van hen binnen de vijf jaar. Momenteel is de standaardbehandeling voor een aortaklepvernauwing een openhartoperatie waarbij de zieke hartklep vervangen wordt door een metalen of biologische kunstklep. Voor sommige patiënten is deze ingreep echter te belastend. Zo toont recent Europees onderzoek aan dat bijna een derde van de patiënten, voornamelijk bejaarden, geen openhartoperatie kan ondergaan vanwege ernstige andere ziekteproblemen zoals nierlijden of een longaandoening. Daarom zoeken artsen voortdurend naar minder ingrijpende behandelingstechnieken. Nu zaterdag bespreken in Antwerpen tweehonderd cardiologen en cardiochirurgen de problematiek tijdens een internationaal congres georganiseerd door het Universitair ziekenhuis Antwerpen (uza).

Hartklepvervanging via de lies Eén van de belangrijkste alternatieve behandelingsvormen die op het congres besproken worden is de percutane aortaklepvervanging. Dat is een minder belastende ingreep waarbij de nieuwe hartklep in het lichaam wordt geschoven via een katheter, een klein plastic buisje, dat in de lies wordt ingebracht. De borstkas dient dus niet meer geopend te worden.

Prof. Johan Bosmans, interventiecardioloog van het uza: ' De klepprothese zit gemonteerd in een roostertje - een stent zeg maar - dat dezelfde vorm heeft als de ruimte waarin de zieke hartklep zich bevindt. De stent is gemaakt uit nitinol, een metaal met een eigen geheugen. In ijswater kan men de stent zo fijn samenrollen dat hij via een katheter door de bloedvaten kan. In het hart neemt het metaal onder invloed van de lichaamstemperatuur weer zijn oorspronkelijke vorm aan. De zieke hartklep wordt weggeduwd en de nieuwe klep neemt zijn werking over. '

Minder belastend Het UZA was één van de eerste centra ter wereld die de nieuwe techniek evalueerde en op punt stelde. Intussen voeren ook vijf andere Belgische hartcentra percutane hartklepvervangingen uit. ' In totaal kregen het voorbije jaar in ons land een honderdtal patiënten met ernstige hartklepvernauwing een nieuwe hartklep met de techniek,' aldus Bosmans. De betrokken patiënten kwamen omwille van hun leeftijd of ernstige andere ziekten niet meer in aanmerking voor de klassieke openhartoperatie. ' De resultaten zijn uitstekend en de ontwikkelingsfase is nu voorbij. Met de percutane hartklepvervanging beschikken we nu over een zeer goede nieuwe behandelingstechniek die veel minder belastend is dan de klassieke openhartoperatie. '

Resultaten op lange termijn Toch is het nog even wachten op langetermijnresultaten. De eerste aortaklep geplaatst met de nieuwe techniek is vier jaar oud. ' Tot hiertoe werden er geen abnormale meldingen gerapporteerd, maar we moeten blijven onderzoeken of deze patiënten het na vijf of tien jaar nog even goed zullen doen als klassiek geopereerde patiënten, ' merkt prof. Bosmans op. Daarom blijft de vervanging van een hartklep via de lies voorlopig voorbehouden voor een kleine, zorgvuldig geselecteerde groep van patiënten. Van de groep patiënten die geen openhartoperatie kunnen ondergaan, komt om technische redenen maar een minderheid in aanmerking voor deze nieuwe katheterbehandeling via de lies.

Terugbetaling Pijnpunt van de percutane aortaklepvervanging blijft de kostprijs. Een percutane aortaklepvervanging heeft een prijskaartje van gemiddeld 20 000 euro. Voorlopig wordt dat bedrag in ons land niet terugbetaald. Prof. Johan Bosmans: ' Nu we goede resultaten kunnen voorleggen, hebben we goede hoop dat in de loop van 2009 de behandeling wel zal worden terugbetaald wanneer ze uitgevoerd wordt in enkele gespecialiseerde hartcentra.
05 dec 2008 09u04
Bron: UZA
zie ook rubriek