Beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 12 december 2008

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit over bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie goed. Dit regelgevend kader bepaalt dat alle overheden die in de toekomst bepaalde bevolkingsgroepen willen oproepen voor een preventief onderzoek (bijvoorbeeld kankeropsporing), hun opsporingsprogramma voorafgaandelijk voor advies moeten voorleggen aan een onafhankelijke expertenwerkgroep. Deze werkgroep beoordeelt het programma op vlak van kosteneffectiviteit en wetenschappelijke onderbouw. Ook gelijkaardige initiatieven van private instanties zullen voorafgaandelijk aan een dergelijk advies worden onderworpen en een toestemming van de Vlaamse minister moeten krijgen. Finale doelstelling van dit besluit is een garantie op kwaliteit verzekeren voor alle participanten aan een preventief onderzoek.


Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
Het beleidsdomein welzijn, Volksgezondheid en gezin heeft haar regelgeving gescreend op onvolkomenheden, hiaten en achterhaalde bepalingen. Op basis daarvan is een voorontwerp van decreet gemaakt, met vooral technische aanpassingen van bestaande decreten, naast bepaalde generieke bepalingen. Na advies van de SERV en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet over diverse bepalingen in het beleidsdomein welzijn, Volksgezondheid en gezin goed. Het wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux
De Vlaamse Regering kent een investeringssubsidie toe van 235.000 euro aan de vzw Aksent in Brussel, voor de cofinanciering van de verbouwingskosten van het dagverzorgingscentrum Aksent met vijftien verblijfseenheden in Brussel. Het project kadert in het Masterplan Woonzorgzones Brussel, een strategie om het aanbod aan Vlaamse welzijnsvoorzieningen in Brussel uit te bouwen.


Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt en minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering heft met ingang van 1 januari 2009 het besluit op dat de toekenning van dienstencheques voor kinderopvang regelt. Uit een evaluatie van de maatregel blijkt dat de dienstchequeregeling niet beantwoordt aan de vooropgestelde verwachtingen. De Vlaamse Regering beslist om het systeeem van de dienstencheques te heroriënteren en de momenteel voorziene middelen in te zetten in vier proeftuinen in Kortrijk, Mechelen, Ronse en Tienen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
Na advies van de SERV en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het decreet streeft een duidelijke profilering van alle vrijwilligerswerk binnen de welzijn- of gezondheidssector na, beoogt een transparante en eenduidige definitie die afgestemd is op de federale regelgeving en zoekt oplossingen voor de juridische bescherming van de vrijwilliger. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.


Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de erkenning, de registratie en de machtiging, en  de aansluiting, de aanvraag en de tenlasteneming in het kader van de zorgverzekering. Door de wijziging wordt het bedrag voor de tenlastenemingen mantel- en thuiszorg en residentiële zorg met ingang van 1 maart 2009 verhoogd met 5 euro, zodat een tenlasteneming dan 130 euro bedraagt in plaats van 125 euro nu. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.


Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over het vaststellen van de regels volgens dewelke het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap de kosten van bijstand door tolken voor doven en slechthorenden ten laste neemt. Door de wijziging wordt het aantal doventolkuren opgetrokken van 6000 naar 7525 per jaar, nadat was gebleken dat het aantal gepresteerde tolkuren regelmatig werd opgebruikt.


Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit over de toekenning van subsidies, afkomstig van de aan de Vlaamse Gemeenschap toebedeelde winst van de Nationale Loterij, aan het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een handicap. De wijziging beoogt een aanvullende subsidie toe te kennen van 20% voorzien voor alternatieve investeringssubsidies van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit tot vaststelling van de programmatie voor de voorzieningen op het vlak van de sociale integratie van personen met een handicap. Hierdoor wordt de capaciteit van de voorzieningen voor gehandicapten uitgebreid, zodat het nieuwe programmatiecijfer vanaf 2008 voor de residentiële en semiresidentiële sector 24.544 is.


Op voorstel van minister Steven Vanackere
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat het decreet van 13 juli 2007 uitvoert. Dat decreet wijzigt decreten over voorzieningen voor bejaarden en het decreet over de erkenning en subsidiëring van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg. De wijzigingen in het decreet gaan vooral over de versoepeling van de mogelijkheid om kortverblijf aan te bieden. Het decreet positioneert de centra voor kortverblijf ook in het ouderendecreet in plaats van in het thuiszorgdecreet zoals voordien.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering kent aan de vzw Villa Rozenrood voor het begrotingsjaar 2008 een investeringssubsidie van 375.000 euro en een werkingssubsidie van 125.000 euro toe. Villa Rozenrood wil een gezinsondersteunend zorgvakantie-aanbod organiseren voor de doelgroep van families met zwaar zorgbehoevende kinderen.


Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering keurt het besluit goed over de toekenning van een subsidie- enveloppe en kwaliteitslabel aan de opvoedingswinkels. De opvoedingswinkels zijn laagdrempelige contactpunten voor opvoedingsondersteuning, waar ouders terechtkunnen met opvoedingsvragen. Het besluit regelt de doelstellingen, opdrachten en de werking van de opvoedingswinkels en de modaliteiten voor de toekenning van een subsidie-enveloppe en kwaliteitslabel. In 2009 volgt en evaluatie van de ontwikkeling van de opvoedingswinkels.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Centra voor Integrale Gezinszorg (CIG) zijn ontstaan uit de vroegere 'Tehuizen voor Moeders', die erkend en gesubsidieerd werden door Kind en Gezin. Ze zorgen voor een gespecialiseerd aanbod in opvoedingshulp en gezinszorg, rond thema's als mishandeling, incest, verslaving en tienerzwangerschap. Omdat de huidige subsidieregeling ingewikkeld en weinig transparant is, wijzigt de Vlaamse Regering nu het besluit over de regeling van de erkenning en subsidiëring van de CIG, waardoor er een forfaitair bedrag per eenheid wordt voorzien.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de toekenning en wijze van vereffening van een vrij besteedbaar bedrag aan minderjarigen aan wie residentiële hulpverlening wordt geboden, in uitvoering van een beschikking van de jeugdrechtbank of van een advies van het bureau voor bijzondere jeugdbijstand, in voorzieningen erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. De wijziging wil de regeling identiek maken aan deze die geldt binnen de bijzondere jeugdbijstand, zodat de minderjarigen die ten laste van de Bijzondere Jeugdbijstand vallen hetzelfde bedrag krijgen als deze ten laste van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. De bedragen die de minderjarigen daar krijgen zijn gekoppeld aan het indexcijfer zoals andere sociale uitkeringen, terwijl bij deze in de residentiële hulpverlening een jaarlijkse indexering was voorzien. 

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de Logo’s. De Logo’s zijn loco-regionale netwerken voor de uitvoering van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid. Het besluit regelt de erkenning van de Logo’s, hun werkgebied, de samenstelling, de opdrachten en de subsidiëring. Over het besluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.


Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 210.500 euro aan het Centrum voor borstkankeropsporing van de Universiteit Antwerpen voor de uitvoering van het project Preventiebonus borstkankerscreening in de Logoregio Zuiderkempen. Het project wil onderzoeken of door het invoeren van een systeem van preventiebonus ter ondersteuning van huisartsen en gynaecologen de totale dekkingsgraad van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker stijgt.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 746.000 euro voor het organiseren van het project 'Wijken in beweging', dat mensen wil stimuleren meer te bewegen en gezonder te eten. Het bedrag wordt verdeeld over de vakgroep Bewegings-en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent, de 26 Logo's en de gastlogo Logo Gent vzw.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering kent een subsidie van 325.000 euro toe aan het Psychiatrisch Centrum Sleidinge voor het project Outreach, dat de geestelijke gezondheid van jongeren in de Bijzondere Jeugdbijstand wil bevorderen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de voorwaarden van financiële ondersteuning van zelfstandige opvangvoorzieningen. Het besluit vervangt meteen het vorige, dat is aangepast om de structuur te verduidelijken en de actieradius van het besluit uit te breiden. Het behandelt drie vormen van financiële ondersteuning voor zelfstandige voorzieningen: ondersteuning voor inclusieve opvang, basisondersteuning en ondersteuning voor flexibele opvang. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.


Op voorstel van minister Steven Vanackere
Het besluit van de Vlaamse Regering dat de melding van kinderopvang aan Kind en Gezin regelt, is verouderd en niet logisch. Zo bevat het ook de regels voor het 'attest van toezicht', terwijl melding en toezicht best gescheiden worden. Erkende kinderopvang of kinderopvang met een attest van toezicht van Kind en Gezin wordt gecontroleerd op de kwaliteit, 'gemelde' opvang wordt enkel geregistreerd door Kind en Gezin om een overzicht te hebben van de kinderopvang. De Vlaamse Regering splitst nu melding en toezicht op in twee besluiten waaraan ze haar principiële goedkeuring hecht. Over deze twee besluiten wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
Vanaf 1 januari 2009 gaat het project voor elektronische gegevensuitwisseling Vesta van start. Vesta wil de subsidiëring van de diensten voor gezinszorg verbeteren en de gegevens over de door de diensten geholpen gebruikers beschikbaar maken in een centrale databank. Om het project mogelijk te maken, wijzigt de Vlaamse Regering het besluit over de erkenning en subsidiëring van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg. Het gaat om een aantal kleine, technische aanpassingen. Om de elektronische gegevensuitwisseling mogelijk te maken, moeten de diensten voor gezinszorg hun bestaande informatica-infrastructuur en softwarepakketten aanpassen. Daarom kent de Vlaamse Regering een tegemoetkoming toe aan vzw Familiehulp voor de implementatie van een systeem van elektronische gegevensuitwisseling tussen het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de diensten voor gezinszorg (Vesta). Voor de opstartkosten wordt 1 miljoen euro verdeeld tussen de diensten voor gezinszorg.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering wijzigt het besluit ter uitvoering van het decreet over het algemeen welzijnswerk. De wijziging beoogt het subsidiebedrag per voltijdse equivalent voor de centra voor algemeen welzijnswerk in het kader van de ziekenfondsen te verhogen. Het forfaitaire bedrag van 30.844 euro wordt opgetrokken tot 31.044 euro.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de regeling van het beheer en de werking van het Vlaams Zorgfonds. Bedoeling is om de controle ter plaatse bij de zorgkassen over te hevelen naar het IVA Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en dit naar aanleiding van het auditrapport over het Vlaams Zorgfonds. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.


Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering wijst een overheidsopdracht toe voor het leveren van vaccins voor de Vlaamse bevolking vanaf 2009 via een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Het gaat om perceel 3, namelijk het difterie-tetanus-acellulair kinkhoest vaccin voor adolescenten.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit tot vaststelling van de criteria, voorwaarden en refertebedragen van de tussenkomsten in de individuele materiële bijstand voor de sociale integratie van personen met een handicap. De doelstellingen van deze aanpassing zijn het inkorten van procedures voor de persoon met een handicap, een grotere klantgerichtheid en een verduidelijking van meerdere aspecten in de regelgeving.

Op voorstel van minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering kent achterstallige aanvullende werkingstoelagen toe aan voorzieningen voor personen met een handicap. De werkingstoelagen zijn afkomstig van de middelen van de Nationale Loterij. Tegelijk kent de Vlaamse Regering een forfaitaire subsidie toe voor informatisering aan initiatieven voor preventieve gezinsondersteuning en een forfaitaire subsidie voor brandveiligheid aan initiatieven voor kinderopvang.

15 dec 2008 10u19
meer over
zie ook rubriek