Grote investering in nieuwe manieren om diabetes op te sporen

Zojuist is een grootschalig onderzoek begonnen naar nieuwe manieren om diabetes type 2 te voorspellen of vroeg of te sporen. Bij het onderzoek zijn verschillende universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven betrokken. Het onderzoek wordt betaald door het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM). Daarnaast betalen mee het Diabetes Fonds, Nierstichting en de Hartstichting.
In het grote CTMM-onderzoeksproject werken vele universiteiten en bedrijven samen. De deelnemende partners hebben bijna 19 miljoen euro ervoor beschikbaar gesteld. In het onderzoek wordt gezocht naar risico-indicatoren, zogeheten biomarkers, om diabetes en de complicaties daarvan vroegtijdig te kunnen voorspellen.

Hoofdonderzoeker prof. dr. Marten Hofker, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen: "Een van de doelen is het ontwikkelen van een bloedtest, waaruit moet blijken of organen nog goed werken. Daarmee kun je dan voorspellen of mensen een grotere kans op diabetes hebben. Deze mensen krijgen medicijnen en/of het advies voldoende te bewegen en gezonder te gaan eten." Het onderzoek kan volgens Hofker ook uitmonden in nieuwe voedingsmiddelen die de kans op diabetes verkleinen.

Diabetes type 2 is enerzijds genetisch bepaald en wordt anderzijds veroorzaakt door omgevingsfactoren als te weinig beweging en ongezond eten. De genetische factoren veroorzaken op zich geen diabetes, maar kunnen in combinatie met de omgevingsfactoren wel ertoe leiden, vertelt Hofker: "Ik zeg vaak: de genetica is het geladen geweer, de omgevingsfactoren halen de trekker over. Vandaar dat voeding zeer belangrijk is. Er zijn ook aanwijzingen dat de voeding voor en vlak na de geboorte het risico in het verdere leven bepaalt. Dat zijn zaken die we in dit onderzoeksproject verder gaan uitzoeken."

Bert Kuipers, algemeen directeur van het Diabetes Fonds: "Diabetes type 2 is een groot maatschappelijk probleem, dat de komende jaren steeds meer mensen op steeds jongere leeftijd zal treffen. Niet voor niets heeft het ministerie van Volksgezondheid van diabetes een speerpunt gemaakt en komt er een nationaal actieprogramma. Dit CTMM-project kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere preventie van diabetes type 2."

Het topinstituut CTMM financiert onderzoeksprojecten waarin innovatieve medische technologieën en diagnostische methoden worden ontwikkeld voor de belangrijkste chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes. Oogmerk is dat patiënten zo snel mogelijk baat hebben van de onderzoeksresultaten. In de projecten van CTMM werken universiteiten, kleine en middelgrote bedrijven en multinationals samen.
06 jan 2009 09u12
Bron: CTMM
zie ook rubriek