Eierstokkankertest kan artsen helpen effectieve behandeling eerder te bepalen

Fujirebio Diagnostics, Inc. en Abbott hebben vandaag een licentieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een nieuwe eierstokkankertest voor gebruik in combinatie met ARCHITECT(R), het automatische diagnostische analyseapparaat van Abbott. Onder deze overeenkomst zal Fujirebio Diagnostics de HE4-biomarker ontwikkelen en produceren voor Abbott. Dit is een eenvoudige bloedtest die uitkomst kan bieden bij het bepalen van risico's voor vrouwen met een verhoogd risico op eierstokkanker, een ziekte die moeilijk in een vroeg stadium vast te stellen is.
"De medische industrie heeft het publiek vertrouwd gemaakt met de waarschuwingssignalen en symptomen van eierstokkanker, maar deze dodelijke ziekte kan het best worden bestreden met betere detectiemiddelen en -technieken," zegt Dr. Olle Nilsson, vice-voorzitter en wetenschappelijk directeur van Fujirebio Diagnostics. "Naar verwachting komt de HE4-test in 2009 op de markt. Hiermee zal Abbott in staat zijn zijn ARCHITECT-systeem in te zetten om klinische medici wereldwijd een hulpmiddel te geven waarmee uitwassen in het bekken kunnen worden ontdekt zodat passende behandeling eerder en effectiever wordt gevonden."

HE4 in handmatige vorm is op dit moment goedgekeurd door de FDA voor het controleren van terugkerende en progressieve symptomen bij patiënten met epitheliaal ovariumcarcinoom (EOC), en heeft in Europa het CE-waarmerk ontvangen als hulpmiddel voor het evalueren van het risico op EOC bij pre- en postmenopauzale vrouwen met een uitwas in het bekken. De handmatige HE4-test en corresponderende Risk of Ovarian Malignancy Algorithm (ROMA(TM)) wachten momenteel op goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor toepassing bij vrouwen waarbij een uitwas in het bekken aanwezig is.

"Er komen meer dan 250.000 vrouwen per jaar bij hun arts met een verdachte uitwas in het bekken, maar er is tot op heden nog steeds geen betrouwbaar hulpmiddel dat onderscheid kan maken tussen de kwaadaardige ziekte en andere, goedaardige, gynaecologische symptomen," zegt Dr. Robert Doss, vice-voorzitter voor de divisie O&O van Abbott Diagnostics. "HE4 is een belangrijke marker voor het vaststellen van deze bekkenuitwassen, en we zijn verheugd te mogen gaan samenwerken met Fujirebio Diagnostics aan de ontwikkeling van een test voor ons ARCHITECT-systeem."

Eierstokkanker is de belangrijkste doodsoorzaak onder de gynaecologische kankervormen in de Verenigde Staten en de op vier na belangrijkste oorzaak van dood door kanker bij vrouwen. De ziekte vertegenwoordigt 31% van de gevallen van kanker aan de vrouwelijke genitaliën. Naar schatting doen zich in de Verenigde Staten elk jaar 22.000 nieuwe gevallen voor. Vrouwen na de overgang lopen het grootste risico op eierstokkanker. Bij 1 op de 72 vrouwen doet eierstokkanker zich op een bepaald moment in hun leven voor.
28 jan 2009 10u35
zie ook rubriek