Belgische baby’s eten onevenwichtig

Steeds meer wetenschappelijke studies bewijzen dat voeding in de eerste levensjaren een grote invloed heeft op de latere gezondheid. Recent onderzoek van Nutricia België toont aan dat Belgische kinderen door onevenwichtige voeding al op zeer jonge leeftijd met tekorten en overschotten te kampen krijgen. Deze ongezonde voeding zal een negatief effect hebben op hun latere gezondheid
“Deze tekorten en overschotten worden vaak van het prille begin opgebouwd. Tot de leeftijd van één jaar wordt er bijzondere aandacht besteed aan de voeding van kinderen, daarna laten ouders jammer genoeg de teugels vieren.” zegt Prof. Dr. Vandenplas, hoofd pediatrie in het UZ Brussel kinderen in Jette. “Deze onevenwichtige voeding is verre van onschuldig: het verhoogt het risico op ziekten op volwassen leeftijd waaronder diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Elke leeftijdgroep heeft specifieke voedingsbehoeften. Door die goed in te vullen wordt de basis voor een later, gezond leven gelegd.”

In medische termen wordt precies daarom gesproken van ‘nutrionele programmering’. Door een evenwichtige voeding te combineren met voldoende lichaamsbeweging, wordt vanaf dag 1 de basis gelegd voor een gezond volwassen leven.

ouders vinden evenwichtige voeding belangrijk – maar in de praktijk gaat het mis. Ouders geven massaal (89%) aan evenwichtige voeding belangrijk te vinden. Toch staat de realiteit vaak haaks op hun overtuiging: kinderen bouwen vanaf 12 maanden tekorten en overschotten op. Ook al vindt 75% van de ouders zichzelf goed geïnformeerd: toch ontbreekt het hen aan basiskennis. Slechts 32% weet dat kinderen andere voedingsbehoeften hebben als volwassenen.

Dat vertaalt zich in de manier waarop kleine kinderen eten. In Vlaanderen schuiven 66% van de kinderen ouder dan een jaar met de rest van de familie mee aan tafel – in Wallonië is dat 44%. "Het is belangrijk op sociaal vlak dat het gezin samen maaltijden deelt. Echter, zijn deze familiemaaltijden vaak te rijk aan zout, suiker en slechte vetten,” zegt Serge Pieters, voorzitter van diëtistenvereniging UPDLF. “Kinderen bouwen tot en met 36 maanden aan hun immuniteit – een proces waarbij een gevarieerde voeding, evenwichtig, gezond en smakelijk van groot belang is. Tot die leeftijd blijven de voedingsbehoeften van kinderen anders dan die van volwassenen. Ouders en kinderen hebben er veel aan te winnen door hier aandacht voor te hebben.”

Dit jaar viert Nutricia 60 jaar expertise op de Belgische markt. Om dat te vieren ziet het informatieplatform ‘Feeding For Life’ het daglicht. Op de website www.feedingforlife.be kan elke ouder het menu van zijn kind controleren op evenwichtigheid. Via praktische informatie online, heldere brochures en een educatief spel, worden ouders eenvoudig wegwijs gemaakt in gezonde voeding. Hans Peters, Managing Director van Nutricia baby: “Feeding for Life is geen eenmalig project, het is een langdurig engagement van Nutricia naar jonge ouders. We zien het als onze plicht om naast hoogkwalitatieve baby- en kindervoeding ook praktische en eenvoudige informatie rond voeding en gezondheid te geven.”

Resultaten onderzoek Nutricia België, kinderen tussen 6 en 36 maanden:
  • Ongeveer alle kinderen uit het onderzoek hebben een veel te hoge inname van eiwitten. Deze overconsumptie neemt licht af bij toenemende leeftijd, maar blijft te hoog.
  • Kinderen en vetten blijven een moeilijk verhaal: kinderen gebruiken te weinig goede vetten - 8 op 10 gebruikt te veel slechte (verzadigde)vetten
  • Slechts 8% van de kinderen tussen 12 en 36 maanden eet genoeg vezels
  • Het menu van kinderen is veel te rijk aan zout - 89% gebruikt er te veel van
  • De toevoer van calcium – nodig voor sterke botten – is uit balans: 60% krijgt te weinig binnen via voeding
  • Vitamine D is ondervertegenwoordigd in dieet van kinderen – dat is nodig om samen met calcium voor sterke botten te zorgen
  • 43% eet minder dan 100 gram fruit per dag: hoe ouder ze worden, hoe minder fruit ze eten
  • Bijna 60% van de kinderen eet minder dan 1 eetlepel groenten per dag
  • Meer dan 95% van de kinderen krijgt vanaf 6 maanden tussendoortjes, tussen 13 en 24 maanden eet nog maar 10% aangepaste tussendoortjes voor kinderen, vanaf 1 jaar eten alle kinderen tussendoortjes voor volwassenen
04 mrt 2009 09u11
zie ook rubriek