Bij gebrek aan lichaamsbeweging meer kans op astma

Al eerder is een verband gelegd tussen astma en een gebrek aan lichaamsbeweging. Sommige wetenschappers denken dat weinig beweeglijke kinderen onvoldoende diep en regelmatig inademen. Daardoor ontplooien ze hun luchtwegen onvoldoende, wat ze vatbaar maakt voor astma.
De ziekte ontstaat als kleine luchtwegvertakkingen (bronchiolen) ontsteken en gaan zwellen, wat de luchtdoorvoer beperkt. Destudie werd uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Glasgow. Zij steunden zich op de medische dossiers van veertienduizend kinderen die van hun geboorte tot hun elfde levensjaar waren gevolgd. Gedurende die hele periode werd aan de ouders gevraagd of hun kinderen tekenen van astma vertoonden, zoals een piepende ademhaling, en of de huisarts een astmadiagnose had gesteld.

Van de kinderen die op driejarige leeftijd een gezonde ademhaling hadden, bleek slechts zes procent op elfjarige leeftijd astma te hebben opgelopen. Van kinderen die op hun derde jaar twee of meer uur tv keken, was dat het dubbele, achterhaalden Andrea Sheriff en medewerkers. Hun studie verscheen deze week in het blad Thorax. Weinig bewegen zorgde bij jongens en meisjes voor een even grote toename van het astmarisico. Er was geen verband met het gewicht van de kinderen.
05 mrt 2009 09u31
zie ook rubriek