Nieuwe behandeling van gevorderde baarmoederhalskanker geeft prima resultaten

Dankzij een nieuwe vorm van radiotherapie, de intensiteitsgemoduleerde arc- of boogtherapie (IMAT), worden in het UZ Gent steeds meer patiënten met een uitgebreide en aanvankelijk niet te opereren baarmoederhalstumor succesvol behandeld. Deze nieuwe therapie werd in het UZ Gent ontwikkeld en combineert een aantal belangrijke voordelen, die de kans op genezing verhogen en het risico op complicaties verminderen.
Intensiteitsgemoduleerde boogtherapie is een nieuwe vorm van radiotherapie die drie voordelen combineert:
  • de dosis ter hoogte van de tumor kan worden opgedreven in eenzelfde aantal bestralingssessies. Dit geeft een sterkere dosis per dag op de tumor, wat de kans op genezing verhoogt
  • de dosis ter hoogte van de omliggende organen zoals blaas, dikke darm en vooral dunne darm wordt aanzienlijk verminderd, waardoor de kans op laattijdige complicaties zeer sterk daalt
  • ook de dosis ter hoogte van de ondersteunende weefsels wordt beperkt, waardoor heelkunde opnieuw mogelijk wordt.
Al deze voordelen veronderstellen een heel precieze aflijning van de tumor en van alle omliggende organen, wat mogelijk is dankzij nieuwe radiologische technieken en intense samenwerking tussen radiotherapeuten en radiologen.

De nieuwe techniek werd sinds 2006 toegepast op meer dan 20 patiënten met een uitgebreide en in eerste instantie niet te opereren baarmoederhalstumor. Bij alle patiënten was er een spectaculaire regressie van de tumor. Bij de helft van de patiënten was de tumor zelfs verdwenen en bij 80% niet meer waarneembaar zonder microscoop. Er zijn tot op heden geen bijwerkingen opgetreden. Er wordt geen enkel herval in de onderbuik vastgesteld bij alle geopereerde patiënten.
20 apr 2009 09u59
zie ook rubriek