Cardioloog dicht lekkende hartklep met nietje

Cardioloog Jan van der Heyden van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein plaatst vrijdagmorgen als eerste in de Benelux een zogenoemde mitraclip bij een patiŽnt met een lekkende hartklep. Een mitraclip is een soort nietje, waarmee het lek wordt dichtgemaakt. Eventueel kan nog een tweede nietje worden aangebracht.
Een lekkende hartklep' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>hartklep is een veelvoorkomende hartaandoening. Een relatief kleine groep heeft zo veel klachten dat een hartoperatie nodig is. Ongeveer 10 procent van die groep kan door andere gezondheidsklachten zoín operatie niet aan.

Tot nu toe was voor die mensen niet veel meer te doen, aldus het ziekenhuis. De mitraclip kan voor hen wel een oplossing zijn. Wereldwijd is het nietje tot nu toe ongeveer vierhonderd keer geplaatst. In 96 procent van de gevallen was de ingreep een succes.

De cardioloog prikt de mitraclip met behulp van een voerdraad door de hartkamer van het kloppende hart. De clip hecht het lek aaneen. De ingreep heeft plaats onder volledige narcose. De patiŽnt hoeft maar twee dagen in het ziekenhuis te blijven.

Volgens Van der Heyden is de mitraclip een goed alternatief voor mensen die anders nog maar een beperkte levensverwachting zouden hebben. In Nederland gaat het jaarlijks om 240 tot 270 patiŽnten. Cijfers uit het buitenland tonen aan dat 98 procent van de patiŽnten bij wie de ingreep slaagt na drie jaar nog in leven is.
24 apr 2009 10u42
Bron: ANP
zie ook rubriek