Sint-Pieter opent eerste kliniek voor bekkenbodemproblemen

Bij het Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter (campus César De Paepe) in Brussel is vandaag in aanwezigheid van prinses Astrid een perineologiekliniek geopend die voor het eerst in België een multidisciplinaire aanpak van bekkenbodemproblemen aanbiedt.
In het onderste deel van het bekken kunnen allerlei aandoeningen voorkomen, zoals urinaire incontinentie, genitale prolabs (verzakking van de organen), anale incontinentie, ledigingsproblemen (urinair en anaal), seksuele problemen en chronische pijn. Vaak treden verscheidene problemen gelijktijdig op. Wanneer zich ergens een stoornis voordoet, heeft dit onvermijdelijk invloed op de andere structuren van de bekkenbodem.

"Omdat op deze pathologieën een taboe rust, gaan ze vaak gepaard met schaamte", zei Faouzia Hariche, voorzitster van het UMC Sint-Pieter, bij de inwijding van de kliniek. Tot nog toe werden "deze ziekten strikt medisch benaderd, terwijl ze een globale en multidisciplinaire aanpak
vergen", aldus de voorzitster.

Terwijl de verschillende aandoeningen vroeger door verschillende specialisten behandeld werden, zonder enige vorm van samenwerking of overleg, buigt een multidisciplinaire ploeg er zich nu over. De ploeg is samengesteld uit kinesitherapeuten, gynaecologen, gastro-enterologen, urologen, chirurgen, seksuologen, psychologen en verpleegkundigen. Vrouwen die besneden zijn, kunnen ook in de perineologiekliniek terecht. De kliniek groepeert specialisten die genitale verminking en de complicaties ervan kunnen behandelen, zei gynaecoloog Martin Caillet.

Het UMC Sint-Pieter deed voor de coördinering van de verzorging, de psychologische ondersteuning van patiënten en andere zaken budgettaire inspanningen die niet door het riziv terugbetaald worden. Aan federaal minister van Gezondheid Laurette onkelinx is gevraagd of de perineologiekliniek als proefproject overheidssteun kan krijgen, zei Nathan Clumeck, algemeen directeur voor medische zaken van het UMC Sint-Pieter.
08 mei 2009 10u21
zie ook rubriek