Vlaming eet 50 procent te veel zout

De gemiddelde Vlaming eet per dag 9 gram zout, terwijl 2 gram al genoeg is om te voldoen aan de dagelijkse behoefte. Die hoeveelheid is zelfs 50 procent meer dan de maximumhoeveelheid aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA).
Vlaming negeert waarschuwing
ZNA onderzocht 10.000 urinestalen in de afgelopen 9 jaar. Daaruit blijkt dat ondanks alle waarschuwingen de Vlaming zich weinig aantrekt van overmatig en ongezond zoutgebruik. Met zijn onderzoek wil het de Vlaming wijzen op de gezondheidsrisico's van overmatig zoutgebruik. Naast een verhoogde bloeddruk kan het ook hart- en vaatziekten, beroertes en botontkalking veroorzaken.

Zout is verborgen
Volgens nierspecialist Ronald Daelemans weten mensen niet wat de exacte impact van zout op hun gezondheid is. "Dat is erg jammer, want een vermindering met een kwart zou het risico op overlijdens door hart- en vaatziekten met 25 procent doen dalen", zegt de arts in een persbericht. "De Vlamingen staan er niet bij stil dat 80 procent van het zout dat ze consumeren verborgen zit in voeding als bewaar- en smaakmiddelen. Overmatig zoutgebruik is dus vooral het gevolg van industrieel bereide maaltijden."

Uit onderzoek blijkt dat ייn op vier Belgen lijdt aan verhoogde bloeddruk. ZNA is erkend als hypertensiecentrum door de Europese Vereniging van Hypertensiespecialisten.
15 mei 2009 09u40
Bron: De Morgen
zie ook rubriek