Betere behandeling borstkanker

Nederlands kankeronderzoek, afgelopen weekeinde in Amerika gepresenteerd, toont aanzienlijke verbetering in de behandeling van borstkanker en longkanker. Voor specifieke vormen van deze kankersoorten lonkt levensverlenging wanneer aan de bestaande chemotherapieen andere geneesmiddelen worden toegevoegd.
Levensverlenging van zeker enkele maanden, met een grote kans van 55 procent dat de ziekte niet verergert, is het resultaat van een uitvoerige studie naar gevorderde of uitgezaaide borstkanker. Door toevoeging van het medicijn avastin, een zogeheten ‘angiogeneseremmer’, aan de huidige vormen van chemotherapie kan enkele maanden worden toegevoegd aan het leven van patiënten.

Dat bevestigt de Nederlandse internist-oncoloog dr. Sandra Radema van de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn. Zij was aanwezig tijdens het jaarcongres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO), het grootste kankercongres ter wereld, in Orlando (Florida). Angiogeneseremmers laten tumoren als het ware verstikken door de aanmaak van nieuwe tumorbloedvaten af te remmen. Ook ziekenhuizen in Delft en Amstelveen deden aan dit onderzoek mee. Volgens Radema kan het ziekteproces van uitgezaaide of gevorderde borstkanker via de combinatie met een dergelijke remmer langer onder controle worden gehouden.

„Deze Ribbon-1-studie waaraan 22 landen, waaronder Nederland, en 1237 patiënten deelnamen, laat zien dat de patiënten een langere periode ziektevrij zijn. Wat wij nastreven met deze medicijncombinatie van avastin (bevacizumab) en chemotherapie is een drietrapsraket: het onder controle krijgen van het ziekteproces, het zolang mogelijk onder controle houden ervan en uiteindelijk zolang mogelijk extra tijd van leven. Die extra tijd moet in de toekomst steeds verder worden uitgebouwd.”

Remmers, toegevoegd aan de chemotherapie, spelen ook een cruciale rol bij de levensverlenging – tot ongeveer twee jaar – van longkankerpatiënten met een speciale vorm van longkanker. Het gaat om een kleine groep van circa honderd patiënten met deze ziekte, bij wie sprake is van een zogeheten EGFR-mutatie. Patienten blijken bij het combineren van een EGFR-remmer en chemotherapie ook langer ziektevrij. Volgens de longarts prof. dr. E. Smit van het VU medisch centrum in Amsterdam is het de moeite waard landelijk alle longkankerpatienten te testen op deze mutatie en vervolgens de behandeling te bepalen.
03 jun 2009 09u13
Bron: Pharma.nl
zie ook rubriek