Gehemelteplaatje bij schisis geen meerwaarde

Kinderen met een complete enkelzijdige schisis zonder gehemelplaatje blijken op 4- en 6-jarige leeftijd niet te verschillen van kinderen met een plaatje. Het gehemelteplaatje heeft dus geen meerwaarde.
In Europa krijgt ongeveer de helft van de baby’s met een complete schisis direct na de geboorte al een gehemelteplaatje. Aan deze behandeling worden allerlei voordelen toegeschreven zoals het vergemakkelijken van de voeding, een betere groei van de kaken en een betere spraak.

Effect gehemelplaatje
Het effect op de korte en langere termijn van deze behandeling is nooit goed onderzocht. Orthodontist Katja van Oort-Bongaarts van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht het langetermijneffect op de esthetiek van het gelaat, de ontwikkeling van het melkgebit en de groei van de kaken.

baby’s met een complete enkelzijdige schisis, die onder behandeling kwamen in de schisiscentra van Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam werden willekeurig verdeeld over twee groepen: één met en één zonder gehemelteplaatje. Kinderen met en zonder plaatje blijken op 4- en 6-jarige leeftijd niet van elkaar te verschillen. Het gehemelteplaatje heeft dus geen meerwaarde.
08 jul 2009 09u24
zie ook rubriek