En op vier zwangere vrouwen is ongezond dik

Ongeveer n op de vier vrouwen die vandaag aankloppen op de prenatale raadpleging hebben al van bij het begin van hun zwangerschap een Body Mass Index (BMI) van meer dan 25, wat wijst op overgewicht of obesitas. Die gewichtsproblemen zorgen voor extra gezondheidsrisico's voor zowel moeder als kind.
diabetes en zwangerschapsvergiftiging
Dat blijkt uit een onderzoek van de K.U.Leuven en het UZ Gasthuisberg. "We staan zelf wat versteld van dat hoge aantal", zegt doctoraatsonderzoekster Isabelle Guelinckx van de KUL. "Deze vrouwen lopen meer kans op diabetes en zwangerschapsvergiftiging, en ze hebben vaker gecompliceerde bevallingen die moeten ingeleid worden of die via keizersnede moeten gebeuren. Ook het aantal vrouwen met depressieve symptomen ligt in deze groep een stuk hoger. Hun baby's hebben vaker een hoog geboortegewicht en meer kans op latere zwaarlijvigheid."

Tot negen kilo aankomen
De Leuvense onderzoeksgroep lanceerde zopas een sensibiliseringscampagne. "Obese vrouwen zouden tijdens hun zwangerschap maar tussen de 5 en 9 kilo mogen aankomen."
08 aug 2009 09u51
Bron: De Morgen
zie ook rubriek