Pathologen diagnosticeren vriescoupes op afstand

De Stichting Laboratoria voor Pathologie en Medische Microbiologie (PAMM) kan voortaan vriescoupes diagnosticeren op afstand. Pathologen in Brabant maken al gebruik van de nieuwe techniek en zijn vooral tevreden over de efficiëntie.
Efficiënt
Via een digitale verbinding kunnen pathologen op afstand een microscoop bedienen en zo beoordelen of het weefsel van een patiënt goed- of kwaadaardig is. Kees Jobse, manager bij PAMM: “Door te werken met een digitale verbinding werken pathologen efficiënter, omdat ze niet hoeven te wachten als een operatie uitloopt of moeten reizen naar een ander ziekenhuis. Pathologen kunnen vanuit hun eigen werkkamer vriescoupes bekijken en beoordelen.”

Joystick
De digitale manier van werken is wel even wennen voor pathologen, omdat ze via een joystick op afstand een microscoop moeten bedienen. “Ze kunnen met de joystick bijvoorbeeld lenzen verwisselen en scherpstellen, alles wat ze normaal ook kunnen doen”, stelt Jobse. Dit is de eerste keer dat deze methode voor pathologen in gebruik wordt genomen.
19 aug 2009 10u12
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek