Steeds meer Belgen krijgen kunstheup ingeplant

Steeds meer Belgen krijgen een kunstheup. Het aantal ingrepen nam op tien jaar tijd met liefst 40 procent toe. De stijging was het grootst in de groep onder de 65 jaar.
artrose
In 2007 werden in ons land 23.791 heupprothesen ingeplant. Tien jaar voordien waren dat er nog 17.010. In 65 procent van de gevallen was de ingreep te wijten aan een pijnlijke heup wegens sleet op het gewricht (artrose). Bij tien procent ging het om een heringreep en het overige kwart gebeurde als gevolg van een fractuur van de heup.
De percentages stijgen meer bij de groep onder de 65 jaar dan bij de groep ouder dan 65 jaar. De groei van het aantal ingrepen na een fractuur (+ 13 procent) ligt veel lager dan de algemene toename. Fracturen treffen vooral de groep van de oudsten, vaak na een val.

hospitalisatie
De gemiddelde hospitalisatieduur is op tien jaar tijd zowat gehalveerd en bedraagt nu nog elf dagen. Mede daardoor is de totale kostprijs van de hospitalisatie voor de ziekteverzekering quasi niet gestegen.
De CM stelt vast dat er nog steeds een belangrijke praktijkvariatie is. Dat geldt ondermeer voor de verblijfsduur. De mediaan per ziekenhuis varieert van 5 tot 16 dagen. Dat wil zeggen dat de verblijfsduur naargelang het ziekenhuis tot drie keer zo lang kan oplopen.

Bloedtransfusie
Ook wat betreft bloedtransfusies zijn er sterke variaties. De middenmoot van de ziekenhuizen gebruikt bloedtransfusies bij 20 tot 30 procent van de ingrepen voor heupprothese. Sommige ziekenhuizen gebruiken quasi geen bloedtransfusies. Andere uitschieters doen dat bij meer dan 70 procent van hun patiënten.
20 aug 2009 09u48
Bron: De Morgen
zie ook rubriek