Geen operatie meer bij levercystes door nieuwe behandeling

Het Universitair Ziekenhuis Leuven heeft een behandelingsmethode ontwikkeld waarmee patiënten met cysten in hun lever geholpen kunnen worden zonder operatie, wat tot nu toe niet mogelijk was. Dat maakte het UZ Leuven vandaag bekend.
Grotere lever
Volgens het UZ Leuven heeft 5 procent van de Belgen een of twee cysten, met vocht gehulde holtes, in zijn lever. Ook zijn er patiënten met een polycysteuze lever, een lever met meerdere cysten.
"Door deze cysten kan de omvang van de lever vier- tot zesmaal toenemen", aldus het UZ Leuven. "Tot voor kort waren artsen voor de behandeling van polycysteuze levers aangewezen op operaties. Niet iedereen komt echter voor deze chirurgische ingreep in aanmerking. Verder is deze aanpak niet altijd succesvol en is er een risico op complicaties. Slechts een enkele keer komen deze patiënten in aanmerking voor een schaarse levertransplantatie."

Hormoon
Wetenschappers constateerden nu dat als patiënten gedurende zes maanden met een synthetisch maagdarmhormoon, lanreotide, worden behandeld, de fors opgezwollen lever met bijna vijf procent krimpt. "In totaal kan naar schatting een duizendtal patiënten, van wie normaal driekwart in de loop van hun ziekte geopereerd wordt, met deze nieuwe medicamenteuze biotechaanpak geholpen worden."
20 aug 2009 11u34
Bron: De Morgen
zie ook rubriek