Fysiotherapie tijdens chemotherapie houdt patiŽnten actief

KankerpatiŽnten die tijdens hun behandeling een trainingsprogramma volgen blijven goed in conditie en behouden hun spierkracht. Ze hebben minder last van vermoeidheid en ervaren een hogere kwaliteit van leven. Dit blijkt uit resultaten van het zorgvernieuwingsprogramma CytoFys, een door zorgverzekeraar Agis gesubsidieerd samenwerkingsproject van VU medisch centrum, het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en Motion Fysiotherapie.

PatiŽnten met kanker die behandeld worden met chemotherapie hebben vaak een forse achteruitgang in kracht en conditie die hen belemmert in het dagelijks leven. Het aanbieden van intensieve training tijdens de behandeling leidt tot behoud en verbetering van kracht en conditie.

CytoFys (cytostatica en fysiotherapie) bestaat uit een op maat gemaakt trainingsprogramma waarbij onder leiding van een fysiotherapeut twee maal per week in groepsverband intensief wordt bewogen. Daarnaast is er ruimte voor advies en uitwisseling van ervaringen. Het programma start na de eerste chemokuur en loopt door tot drie weken na de laatste kuur. Aan het trainingsprogramma hebben 43 patiŽnten deelgenomen die na een operatie werden behandeld met chemotherapie vanwege darm- of borstkanker. Omdat het programma succesvol blijkt te zijn zal het worden uitgebreid.