Eerste Belgisch proefbuisveulen ziet het licht

Op 27 oktober 2009 om 22.45u is in Merelbeke SMICSI geboren, het eerste Belgische proefbuisveulentje. Het veulen is genoemd naar dierenarts Katrien Smits van de Universiteit Gent én naar de techniek waarmee SMICSI verwekt werd. Katrien Smits produceerde het embryo door middel van intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).
icsi
icsi is een techniek waarbij onder de microscoop met een zeer fijne glazen naald een spermacel in een eicel wordt gespoten. Deze techniek wordt ook bij de mens toegepast.
De slaagkans van een in vitrobehandeling (ivf) -waarbij zaad- en eicel in een petrischaaltje bijeen worden gebracht- is bij paarden zeer laag. De spermacellen van een hengst kunnen in deze omstandigheden immers niet krachtig genoeg bewegen om door de eischaal van een rijpe eicel te geraken. ICSI is dus nodig om de kansen op een geslaagde bevruchting te verhogen.

Wat het veulen ook zeer bijzonder maakt, is het feit dat de eicel die werd gebruikt afkomstig is van een geslachte merrie. Elke week worden in een slachthuis enkele eierstokken van merries verzameld om er eicellen uit te isoleren. Deze eicellen worden in de broedstoof onder specifieke omstandigheden gekweekt tot ze rijp zijn en klaar voor de bevruchting. De bevruchte eicellen worden 9 dagen lang in een broedstoof gekweekt. Gemiddeld ontwikkelen ongeveer 70 % van de geïnjecteerde eicellen zich verder tot delende embryo’s, maar slechts 7 % bereikt het blastocyststadium.

Twee van de embryo’s die het blastocyststadium bereikten, werden op 18 december 2008 overgeplant in de baarmoeder van een draagmerrie in het embryotransfercentrum Maria Hoop te Nederland. Op 24 december stelden de dierenartsen met echografie vast dat de merrie drachtig was. Na een normale dracht werd eind oktober een gezond vos merrieveulentje geboren.

RBU
De Reproductieve Biologie Unit (RBU) van de UGent onder leiding van Prof. Ann Van Soom en Prof. Aart de Kruif heeft al sinds een twintigtal jaar ervaring met in vitrofertilisatie bij dieren. Het eerste proefbuiskalf van deze onderzoeksgroep werd in 1991 geboren. Ondertussen werden ook al proefbuisembryo’s van varkens en katten geproduceerd. Bij het paard was in vitrofertilisatie gedurende lange tijd niet succesvol. Pas toen men ICSI ging gebruiken om embryo’s te produceren bij het paard werd vooruitgang geboekt.

Het eerste ICSI-veulen werd in 1996 geboren in de USA. In Australië werd de techniek ook succesvol toegepast. Europese proefbuisveulens zijn zeer zeldzaam: alleen in het Verenigd Koninkrijk en Italië is het al eerder gelukt. Het onderzoek dat uiteindelijk aanleiding heeft gegeven tot de geboorte van dit veulen is een drietal jaar geleden opgestart.
Voorlopig ligt het toepassingsdomein vooral bij het creëren van nakomelingen van waardevolle merries met specifieke problemen aan de eileiders of baarmoeder. De techniek wordt in Merelbeke momenteel enkel voor onderzoeksdoeleinden toegepast. Op langere termijn is het de bedoeling om de techniek in de kliniek toe te passen.

De geboorte van SMICSI is het resultaat van de toewijding en de vruchtbare samenwerking van onder meer dierenartsen, onderzoekers, laboranten en dierenverzorgers binnen de vakgroep en tevens met dierenartsen van enkele vooruitstrevende inseminatiecentra in binnen- en buitenland.

Info
Katrien Smits
RBU - Vakgroep Verloskunde, Voortplanting en Bedrijfsdiergeneeskunde
20 nov 2009 11u51
Bron: UGent.be