Nieuwe revolutionaire CT-scanner voor het eerst in gebruik in Brusselse Kliniek Sint-Jan

Altijd gedreven door het continu verbeteren van de patiŽntenzorg op het vlak van medisch beeldvorming, heeft de Kliniek Sint-Jan in Brussel haar dienst radiologie uitgerust met een nieuwe scanner. Het nieuwe apparaat beantwoordt op technologisch vlak aan alle diagnostische noden voor zowel routineonderzoeken en als meer complexe oncologische, neurologische en cardiologische onderzoeken. Hij is ook perfect geschikt voor gebruik in urgentiesituaties. De aankoop van deze nieuwe scanner past prima in de strategie van de Kliniek Sint-Jan om steeds aan de top te staan van de technologische vooruitgang op vlak van radiologie.
Siemens HealthCare CT <a href='tag.asp?id=scan' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>scan</a>OngeŽvenaarde snelheid
Door het gebruik van twee rŲntgenbuizen die simultaan om hun as draaien, kan een scan van een patiŽnt uitgevoerd worden in een ongeŽvenaarde snelheid van 43cm/sec. Dankzij de hoge scansnelheid is het nu mogelijk om scans van de borstkas of het hart te maken in 0,6 seconde en een total bodyscan in 5 seconden. Dat betekent dat patiŽnten tijdens de scan hun adem niet meer hoeven in te houden. Dit biedt aanzienlijke voordelen, vooral voor onderzoeken van het hart, voor oudere patiŽnten, kinderen, maar ook voor patiŽnten van de urgentiedienst en de dienst intensieve zorgen.

Minimale dosis
De uitgevoerde scans hebben een veel lagere stralingsdosis nodig dan de conventionele scans. Met een klassieke scanner variŽren de dosissen voor een hartonderzoek tussen de 8 millisievert (mSv) et 37 mSv (International PRospective Multicenter Study On RadiaTion Dose Of Coronary CT AngIOgraphy (PROTECTION-I). Met de nieuwe CT-scanner kunnen cardiologische onderzoeken worden uitgevoerd met minder dan 1 mSv. Deze dosis ligt lager dan de rŲntgenstraling uit natuurlijke bronnen waar een mens elk jaar aan wordt blootgesteld (2 mSv ŗ 5 mSv).


Dosisbescherming voor stralingsgevoelige organen
Andere unieke technologische ontwikkelingen zijn erop gericht de blootstelling aan straling van de patiŽnt zo laag mogelijk te houden. De X-CARE applicatie vermindert voor de eerste keer selectief de blootstelling aan straling van stralingsgevoelige anatomische gebieden, zoals de borsten, de schildklier of de ogen. Dit wordt gedaan door de rŲntgenstralers uit te schakelen tijdens de rotatiefase waarin de desbetreffende anatomische gebieden het meest rechtstreeks blootgesteld worden aan straling. Op die manier kan de blootstelling aan straling van individuele anatomische gebieden met 40% worden teruggedrongen. Bovendien blokkeert een adaptief doseringsschild niet-relevante straling voor en na de CT met dynamische diafragmaís, zodat er slechts een minimale en medisch gezien essentiŽle blootstelling aan straling plaatsvindt. Hierdoor kan nog een extra verlaging van 25% van de benodigde dosis voor routineonderzoeken bereikt worden.