Effect nieuwe medicijnen MS sneller duidelijk door gebruik moderne MRI-technieken

Om de effectiviteit van nieuwe medicijnen voor multiple sclerose (MS) te kunnen beoordelen, is het maken van een groot aantal MRI scans noodzakelijk. Door gebruik te maken van een geavanceerde beeldbewerkingtechniek (subtractie) kan zowel het aantal patiënten als het aantal MRI-scans dat nodig is drastisch verminderen. Hierdoor kan het onderzoek veel sneller verlopen. Dit is een van de conclusies van het promotieonderzoek van Bastiaan Moraal, die op 12 februari aan VUmc zal promoveren.
multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij patiënten afwijkingen ontwikkelen in de hersenen en het ruggenmerg. Deze afwijkingen kunnen zichtbaar gemaakt worden door middel van mri (‘Magnetic Rosonance Imaging’). Een onderzoeksmethode met behulp van een magneetveld en radiogolven. Met behulp van een geavanceerde beeldbewerkingtechniek (mri-subtractie) maakt Bastiaan Moraal de veranderingen in de tijd zichtbaar. Bij subtractie worden twee MRI-scans van dezelfde persoon van twee verschillende tijdstippen van elkaar afgetrokken. Technisch is dit behoorlijk ingewikkeld. Hiervoor is aan VUmc, in samenwerking met het Center of Neuroimaging (CNI), verbonden aan de Harvard Medical School in Boston, een techniek ontwikkeld waarmee alle softwarematige berekeningen snel en effectief kunnen worden uitgevoerd. Vooral voor onderzoek naar het effect van nieuwe medicijnen heeft het gebruik van MRI-subtractie grote voordelen. Hierdoor zijn er minder patiënten en minder MRI-scans nodig voor de beoordeling van de effectiviteit van nieuwe medicijnen voor MS.

In zijn proefschrift beschrijft Bastiaan Moraal ook het onderzoek naar driedimensionale (3D) MRI-technieken, die samen met de subtractie-methode worden vergeleken met conventionele (2D) methoden. Moraal concludeert dat het afzonderlijk gebruik van beide technieken resulteert in een verhoogde detectie van MS-afwijkingen, maar dat een combinatie van beide technieken (3D en subtractie) het meest veelbelovende resultaat laat zien.
10 feb 2010 09u58
zie ook rubriek