Cardiologenvereniging brengt 300 leden op de been voor de 20km van Brussel

Ter gelegenheid van de 20 kilometer van Brussel en aan de vooravond van de Werelddag zonder Tabak brengt “Hartlopenpouretre20coeur” een task force van de BWGIC (Belgian Working Group Interventional Cardiology) op de been. Om een gezond en rookvrij leven te promoten, hebben leden van de vereniging, cardiologen en zorgverstrekkers besloten om aan de 20 kilometer deel te nemen.
hartkwalen worden veroorzaakt door diverse factoren, zoals een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht, slechte eetgewoonten, te weinig beweging, diabetes en erfelijke factoren. Het risico op hartkwalen neemt toe wanneer iemand meerdere risicofactoren vertoont. De belangrijkste oorzaak, waarop de patiënt tegelijkertijd het meest vat heeft, blijft echter het roken.

roken verhoogt de bloeddruk, vernauwt de aders en versnelt de hartslag. Daardoor vormt het een belangrijke risicofactor voor hartinfarcten, beroertes en aderverkalking.

« Hart- en vaatziekten blijven de belangrijkste ziekte- en doodsoorzaak. Door onze deelname aan de 20 kilometer van Brussel willen we die boodschap onder de aandacht brengen en een gezond hart en een gezond leven promoten. Door regelmatig te bewegen, gezond te eten en elke vorm van tabak te mijden, verkleinen we het risico op hart- en vaatziektes en kunnen we dus veel levens redden », aldus dokter Eric Wyffels, voorzitter van de vereniging.
28 mei 2010 13u25
zie ook rubriek