Met overgewicht grotere kans op miskraam

Vrouwen met overgewicht hebben twee keer zoveel kans op een miskraam dan vrouwen met een normaal gewicht. Dat beweren Britse wetenschappers na een studie onder 318 vrouwen die een ivf-behandeling ondergingen.
Het is niet duidelijk hoe het komt dat ze meer kans op een miskraam hebben. Mogelijk komt het doordat vrouwen met overgewicht meer insuline in hun bloed hebben, die hun baarmoeder kan misvormen. Ook vrouwen die natuurlijk proberen zwanger te worden, kampen met dit probleem.

De artsen raden vrouwen aan om gezonder te leven en eerst af te vallen voor ze aan kinderen beginnen. Niet alleen kunnen ze daardoor de kans op een miskraam mogelijk verkleinen. overgewicht brengt ook nog andere risicos met zich mee.

Zo hebben te dikke vrouwen vaker last van een hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes, moeten ze vaker een keizersnede ondergaan en lopen ze meer kans om tijdens de bevalling veel bloed te verliezen.

Ook voor de babys kan overgewicht problemen opleveren. babys van vrouwen met overgewicht hebben meer kans om doodgeboren te worden of te sterven in de eerste weken of maanden. Ook hebben de kinderen vaker een geboorteafwijking.
01 jul 2010 10u09
zie ook rubriek