Nieuwe behandeling met begeleidingsprogramma pakt prostaatkanker beter aan

De focus van de “Europese week van de urologie’, georganiseerd door de “European Association of Urology” van 13 tot 19 september ligt dit jaar op prostaatkanker. Met recht en reden: prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en treft jaarlijks meer dan 9000 Belgen. Klassieke behandelingen voor prostaatkanker ondermijnen de levenskwaliteit: de ziekte en de behandeling brengen heel wat fysieke en psychische problemen met zich mee. Een nieuwe hormoontherapie en nieuw begeleidingsprogramma pakken prostaatkanker en de daarmee betrokken problemen doelgericht aan. Nieuwe perspectieven en nieuwe hoop voor mensen met prostaatkanker.
Hoewel kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>prostaatkanker geen onbekend begrip is, weet ‘de man in de straat’ er maar weinig van af, zegt Prof. Dr. Louis Denis van het Oncologisch Centrum Antwerpen. Daar moet aan gewerkt worden, want we zullen in de toekomst steeds vaker met de ziekte geconfronteerd worden: “Hoe ouder, hoe meer kans op prostaatkanker. De veroudering van de bevolking zal dus heel wat nieuwe gevallen van prostaatkanker met zich meebrengen. We hebben ook goed nieuws: steeds minder mannen zullen in de toekomst aan deze ziekte sterven. We kunnen prostaatkanker dankzij vroegere diagnose en de komst van nieuwe behandelingen steeds beter aanpakken. De ziekte ‘onder controle houden’ zal dan ook een steeds vitaler onderdeel worden van de behandeling. Dat vraagt om een persoonlijk begeleidingsprogramma waarvan lichaamsbeweging en voeding een belangrijk onderdeel zijn. Prostaatkanker aanpakken is heel wat meer dan ‘geneeskunde’: het betekent ook ingrijpen in de levensstijl. Het nieuwe begeleidingsprogramma voorziet ons van extra ammunitie om prostaatkanker goed aan te pakken.”

De behandeling van gevorderde prostaatkanker is de laatste 50 jaar enorm geëvolueerd. Lange tijd bestond de behandeling in chirurgische castratie: het verwijderen van de testikels. Op het einde van de jaren 70 werd overgegaan op niet-chirurgische castratie. “Vanuit een psychologisch standpunt was deze behandeling beter voor de patiënt, ook al waren er heel wat medische nadelen. Slechts na 4 tot 6 weken konden we met deze behandeling hetzelfde resultaat behalen als bij chirurgische castratie. Daarnaast zagen we in het begin van de behandeling vaak het testosterongehalte stijgen. Dat is slecht, want hierdoor kunnen de kankercellen verder woekeren en is het risico op uitzaaiing en complicaties hoger,” stelt Prof. Dr. Bertrand Tombal van de Cliniques Universitaires Saint-Luc.

Vandaag is er een nieuwe behandeling ontwikkeld die prostaatkanker sneller, veilig en zonder chirurgie aanpakt. “De nieuwe behandeling met GnRH-antagonisten blokkeert binnen de drie dagen de productie van testosteron: de kanker kan zich hierdoor niet verder ontwikkelen. Snelheid is gegarandeerd bij deze doeltreffende behandeling, het verwijderen van de testikels kan vermeden worden. Dat is bijzonder belangrijk voor de mannen die met prostaatkanker te maken krijgen,” zegt Prof. Tombal. “Toch mogen we niet over het hoofd zien dat het onderdrukken van de aanmaak van testosteron -een noodzaak in de behandeling- heel wat vervelende bijwerkingen heeft[1]. Met een persoonlijk begeleidingsprogramma kunnen we dat onderdeel van de behandeling aanpakken. Het lijkt van onderliggend belang voor zij die de problematiek niet kennen, maar voor de man in kwestie betekent dit een wereld van verschil.”

Om elke man met prostaatkanker goed en persoonlijk te behandelen, werd het begeleidingsprogramma Feel+ ontwikkeld door artsen, sportcoaches, de patiëntenorganisatie WIJ OOK en farmaspeler Ferring.

Het nieuwe ‘Feel +’ is een ondersteuningsprogramma dat de ongewenste effecten van de hormoontherapie tegen gaat. Het geeft professioneel en praktisch advies voor elke dag en pakt de volgende problemen aan:
· vermoeidheid, opvliegers, humeurschommelingen
· voedingsgewoonten om gewichtstoename tegen te gaan als gevolg van de hormoononderdrukking
· Terug actief worden met JAMES. De fysieke activiteit verhogen om het verlies aan spiermassa, botontkalking, vetopslag en vermoeidheid te verminderen.

De methode JAMES, ontwikkeld door sportcoach Eddy Kuypers uit Louvain-La-Neuve, krijgt een sleutelrol in het Feel + programma om de fysieke fitheid van prostaatkankerpatiënten op te krikken. “JAMES staat voor Joggen-wandelen, Abdominale oefeningen die de continentie ten goede komen, Musculaire spieropbouwoefeningen, en Soepelheid,” verduidelijkt Eddy Kuypers. “Dit programma is voor iedereen toegankelijk. Het pakt de neveneffecten van de hormoontherapie aan en werkt op de moraal. De patiënt ervaart minder angst, zijn humeur verbetert aanzienlijk en de levensvreugde nemen toe. Slechts 1 à 2 keer per week het programma doorlopen kan wonderen verrichten.”