Overgewicht verdubbelt kans op erfelijke dikkedarm kanker

Mensen met het erfelijke Lynchsyndroom hebben een sterk verhoogde kans op darmkanker. En te dikke mannen met die aandoening lopen ook minstens twee keer meer risico op goedaardige gezwellen in de dikke darm, vergeleken met Lynchpatiënten met een normaal gewicht. Vrouwen met overgewicht en Lynch vertoonden geen verhoogde risico op zulke adenomen.
Dat stelt Akke Botma van de afdeling Humane voeding van de universiteit van Wageningen in een onderzoek waarvan de resultaten vorige week in de Journal of Clinical Oncology verschenen. Bij mensen met Lynch werkt het dna-reparatiesysteem onvoldoende waardoor tumoren kunnen ontstaan. Bij Lynchpatiënten is de kans om voor de leeftijd van 70 jaar darmkanker te ontwikkelen 20 tot 70 procent, tegen 2,5% bij mensen zonder Lynch.

Botma volgde een kleine 500 personen met het Lynchsyndroom gedurende twee jaar op het ontstaan van goedaardige adenomen. Uiteindelijk bleek ruim tien procent van de personen binnen de studieperiode zo'n adenoom te ontwikkelen. Er werd een duidelijk verhoogd risico - minimaal twee maal zo hoog - vastgesteld op de voorstadia van darmkanker bij te dikke mannen. Vrouwen met overgewicht hadden geen verhoogd risico. Botma verklaart dit verschil tussen de seksen door de verschillen in vetverdeling tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben vooral buikvet dat gerelateerd is aan vet rond de organen. Dit risicovet vormt een grotere bedreiging voor de gezondheid dan het vrouwelijke heupvet.

Botma constateerde ook dat zowel mannen met als zonder het Lynchsyndroom een twee keer zo grote kans op dikke darm adenomen hebben bij overgewicht. Maar Lynchpatiënten hebben wel een enorm hoog risico op darmkanker. En dus is bij hen een verdubbeling van het risico veel erger dan bij de doorsnee bevolking, stelt Botma.


Body Mass Index Increases Risk of Colorectal Adenomas in Men With Lynch Syndrome: The GEOLynch Cohort Study, JCO published online on August 23, 2010; DOI:10.1200/JCO.2010.28.0453.
24 sep 2010 09u44
zie ook rubriek