Vier genen voorspellen begin van de overgang

Britse wetenschappers hebben 4 genen ontdekt die van invloed zijn op de leeftijd waarop een vrouw in de overgang terechtkomen. De ontdekking kan helpen bij de ontwikkeling van een test die voorspelt hoelang ze nog hebben om hun kinderwens te realiseren.
De wetenschappers bestudeerden de gegevens van 2000 vrouwen die vroeg in de overgang raakten en vergeleken dit met vrouwen die ‘normaal’, zo rond hun 51e hun vruchtbaarheid verloren.

Daaruit blijkt dat er 4 genen zijn die elk apart het risico op een vroege menopauze – de laatste menstruatie van de vrouw – verhogen. De combinatie van deze 4 heeft een nog grotere impact, wat kan verklaren waarom sommigen veel eerder in hun overgang komen dan anderen.

Onderzoekster Anna Murray van het Peninsula College of Medicine and Dentistry van de Universiteiten van Exeter en Plymouth: ‘De mogelijkheid van vrouwen om zwanger te raken neemt af ongeveer 10 jaar voor haar overgang begint. Degenen die een vroege overgang krijgen en hun kinderwens' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>kinderwens uitstellen tot hun dertigste zijn zullen dus meer problemen ervaren bij het verwekken van een kind.’

‘Dankzij deze resultaten kunnen we een makkelijke en goedkope test ontwikkelen die de één op de twintig vrouwen die getroffen worden door een vroege overgang helpt bij haar kinderwens.’

Onlangs werden ook de resultaten bekend van een onderzoek naar een bloedtest' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloedtest dat de concentratie van het Anti-Müllers Hormoon (AMH) in het bloed meet.

Dat hormoon speelt een rol bij het maken van follikels, waar de eicellen van de vrouw uit voortkomen. Hoe hoger de concentratie van dit hormoon bij vrouwen onder de 45 jaar, hoe groter de kans dat zij in een vervroegde overgang terechtkomen. Met de bloedtest zou volgens de onderzoekers de menopauze vrij nauwkeurig berekend worden.
21 okt 2010 09u36
zie ook rubriek