Bronchiolitis bij het kind

Bronchiolitis is één van de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen jonger dan twee jaar. Vooral baby's tussen 3 en 6 maanden worden getroffen. Het gaat hier om een ontsteking van de kleine bronchi of bronchioli. De oorzaak is viraal en heel besmettelijk. Vooral kinderen in een kinderdagverblijf worden eraan blootgesteld. Moedermelk zou een goede bescherming bieden.
De behandeling bestaat erin om het kind zijn klachten te verlichten en zijn welzijn te verbeteren. Soms is daarvoor een korte hospitalisatie noodzakelijk. Symptomen zijn : hoesten met een fluitende of snelle ademhaling, verkoudheid en een lichte koorts. Bij ademnood, lethargie of blauw verkleurende lippen dient men met spoed een kinderarts te raadplegen of zonder aarzelen naar het ziekenhuis te gaan.

De aandoening duurt 7 tot 12 dagen en kan cardiale, pulmonaire of immunitaire complicaties veroorzaken, vooral bij premature baby's. We merken trouwens op dat heel wat kinderen met astma een bronchiolitis hebben doorgemaakt toen ze klein waren maar dit is geen 100 % regel !

Geef niet zelf medicatie en consulteer een pediater vanaf de minste tekens.

Niet roken, de kamer verluchten zodat de lucht niet te droog wordt, eventueel een luchtbevochtiger met koude lucht gebruiken. Die dient wel frequent gereinigd te worden om bacteriële besmetting of schimmelbesmetting te voorkomen. Geef het kind regelmatig te drinken en zorg ervoor dat u de neus van het kindje goed vrijmaakt. De neus is vaak verstopt en vooral voor het eten dient de neus goed vrijgemaakt te zijn. Geef nooit siroop zonder medisch advies en dit geldt evenzeer voor ibuprofen of acetylsalicylzuur. Vermijd een schoorsteenbrandje en een houtkachel of plaatsen waar veel volk komt. Ga geen fopspenen of flesjes onderling uitwisselen en vermijd een omhelzing door mensen die verkouden zijn. Was goed de handen en reinig goed het speelgoed, de fopspenen, de flesjes, lepeltjes, enz.
17 nov 2010 11u58
zie ook rubriek