Apneu is onderschatte ziekte

Huisartsen herkennen apneu vaak niet bij patiŽnten. Dit terwijl apneu, het tijdens de slaap regelmatig stoppen met ademhalen, grote gevaren kan opleveren voor de gezondheid. Apneu kan leiden tot hoge bloeddruk, een hersenbloeding, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Indirect kan de aandoening dus dodelijk zijn.
als mensen last hebben van apneu rusten ze door hun gebrekkige slaap niet goed uit. Ze voelen zich vaak moe of geprikkeld en kunnen zich slecht concentreren.

Volgens de apneuvereniging zien huisartsen die klachten vaak aan voor depressie of burn-out.

Behandeld
Volgens de vereniging geeft internationaal onderzoek aan dat er in Nederland ongeveer 315.000 apneupatiŽnten zouden moeten zijn, terwijl slechts 55.000 patiŽnten daadwerkelijk worden behandeld.

Dat kan ook komen omdat mensen met hun klachten niet naar de dokter stappen, stelt woordvoerder P. van Mechelen van de vereniging.

Masker
De klachten worden meestal bestreden met een soort masker dat de patiŽnten 's nachts moeten opdoen. In het masker zit een pomp die lucht vanuit de slaapkamer in de luchtwegen van de patiŽnt blaast.

Die lucht voorkomt dat de tong de luchtwegen blokkeert. De patiŽnt kan daardoor beter ademen.

Het dragen van het masker is minder erg dan het klinkt, zegt Van Mechelen van de Apneuvereniging. ''De patiŽnt slaapt veel beter en voelt zich dus ook beter."

Volgens hem maakt de pomp 's nachts een zacht ruisend geluid. ''Maar dat geluid is minder erg voor de partner van de patiŽnt dan het gesnurk dat hij of zij daarvoor hoorde.''
21 jan 2011 09u15
Bron: Nu.nl
zie ook rubriek