Patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker missen vaak juiste behandeling

Slechts een derde van de patiënten met leveruitzaaiingen van dikkedarmkanker wordt geopereerd, omdat lang niet alle artsen op de hoogte zijn van de laatste technieken en mogelijkheden.
Dat zegt oncologisch chirurg professor dr. Richard van Hillegersberg van het Universitair Medisch Centrum Utrecht naar aanleiding van de promotie op vrijdag 18 februari van twee collega-chirurgen.

Ruim tienduizend mensen krijgen per jaar dikkedarmkanker. De helft heeft al uitzaaiingen in de lever. Van Hillegersberg schat dat per jaar vijftienhonderd patiënten met dergelijke metastasen zouden kunnen worden geopereerd. Dat er maar vijfhonderd op de operatietafel belanden, komt omdat veel artsen de nieuwe operatietechnieken niet kennen. „Patiënten wordt hierdoor een kans op genezing onthouden”, aldus Hillegersberg.

Het chirurgisch team van het UMC Utrecht heeft nieuwe combinaties van chemotherapie en chirurgie voor patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker ontwikkeld, waardoor zij langer leven. Voor een operatie komt in eerste instantie slechts 20 procent van de patiënten in aanmerking. Wanneer voorafgaand aan de ingreep chemotherapie wordt gegeven, kan nog eens 15 procent van de patiënten een operatie ondergaan. Andere methoden van combinatiebehandeling zijn verhitting met radiogolven en radioactieve bolletjes die worden ingespoten in de bloedvaten.
04 feb 2011 09u08
Bron: RefDag.nl
zie ook rubriek