Extra ijzer niet nuttig voor meeste zwangere vrouwen

Extra ijzer slikken tijdens de zwangerschap heeft voor veel vrouwen geen nut. Dat stellen onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen vast bij een onderzoek van meer dan 1000 zwangere vrouwen in Burkina Faso. Alleen vrouwen met bloedarmoede, kunnen wel baat hebben bij supplementen met ijzer.
Het lichaam heeft ijzer nodig om er hemoglobine mee te maken, de stof in de rode bloedlichaampjes die zuurstof door het lichaam transporteert.

In Westerse landen komt bloedarmoede' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloedarmoede – een tekort aan zuurstoftransporteurs – nauwelijks voor, maar in Afrika heeft tot de helft van de vrouwen bloedarmoede. Van de 1268 zwangere vrouwen die in dit onderzoek gevolgd werden, had 43% bloedarmoede.

De ene helft kreeg dagelijks pillen met 60 milligram ijzer (plus foliumzuur), de andere met 30 milligram ijzer (plus foliumzuur, zink, vitamine A en C en nog ander micronutriënten). Het toeval bepaalde wie wat kreeg. De vrouwen bleven de pillen nemen tot 3 maanden na hun bevalling.

Aan het eind van de studie bleken alle vrouwen ongeveer dezelfde hoeveelheid ijzer in hun bloed te hebben, of ze nu veel of weinig ijzer bij gekregen hadden. Ze hadden allemaal zo’n 11 gram hemoglobine per deciliter bloed, dat is een tikje onder normaal.

Tijdens de zwangerschap, wanneer ook het groeiende kind van zuurstof voorzien moet worden, hebben vrouwen meer ijzer nodig dan normaal, zeker naar het eind van de zwangerschap toe. Maar de toediening van extra ijzer kon ook bij de ‘normale’ vrouwen niet verhinderen dat de hoeveelheid ijzer in hun bloed daalde tijdens hun zwangerschap.

‘Het blijft onduidelijk of ijzersupplementen voordeel bieden aan vrouwen zonder bloedarmoede’, concluderen de onderzoekers in het vakblad The American Journal of Clinical Nutrition.

De onderzoekers wijzen erop dat vrouwen met een ijzertekort er wel goed aan doen om (tijdens de zwangerschap) extra supplementen te slikken. Uit het onderzoek bleek dat het ijzergehalte bij de vrouwen met bloedarmoede steeg, al was het naar hetzelfde niveau als de andere andere zwangere vrouwen: iets onder normaal.
14 mrt 2011 09u41
zie ook rubriek