Ultralangwerkende insuline is veilig

Een nieuwe langwerkende insuline hoeft slechts drie keer per week toegediend te worden. Dat concludeerden endocrinologen in een onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van het product. Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet.
De langere werking van het product kan leiden tot betere therapietrouw, aldus de onderzoekers. Ook moet het de kwaliteit van leven van de patiŽnten ten goede komen. Patienten met diabetes zijn elke dag lang bezig met hun aandoening, het nieuwe type insuline kan deze tijd terugbrengen.

Weinig hypoís
In het onderzoek is het bestaande insulinetype glargine vergeleken met het nieuwe Degludec, dat nog niet verkrijgbaar is. Van de 245 deelnemende patiŽnten kregen er 62 eenmaal daags glargine toegediend. Eveneens 62 patiŽnten kregen drie keer per week Degludec. De twee andere groepen (60 en 61 patiŽnten) kregen allebei Degludec eenmaal daags, waarbij het verschil zat in de startdosering. De hba1c-levels in alle vier de behandelgroepen waren na 16 weken vergelijkbaar. Hypoglykemie, een bekende bijwerking van insuline, kwam in beide groepen weinig voor.
15 mrt 2011 09u11
Bron: Nursing.nl