pharma.be vraag omzichtigheid in berichtgeving over antidepressiva

Ongeveer 960.000 Belgen slikken antidepressiva. Dat meldt La DerniŤre Heure vandaag. Pharma.be vraagt omzichtig met dergelijke berichtgeving om te springen om de therapietrouw niet te schaden.
Volgens La DerniŤre Heure heeft de meerderheid van de landgenoten die antidepressiva slikken geen acute vorm van depressie. Vorig jaar steeg de verkoop van de vastgestelde dagelijkse dosis antidepressiva met 4,3 procent en kwam daarmee uit op 284 miljoen dosissen, aldus de Franstalige krant. In de ziekenhuizen is er sprake van een stijging met 18,6 procent tot 8,7 miljoen dosissen. De patiŽnten verhogen de dosering omdat ze door aanhoudende consumptie hogere dosissen nodig hebben om het gewenste effect te bereiken, weet la DH.

"psychofarmaca en slaapmiddelen hebben hun waarde voor de gezondheid en het welzijn van patiŽnten bewezen, mits ze goed gebruikt worden. Daarnaast is er een duidelijke unanimiteit over de nood aan een multidisciplinaire aanpak". Dat stelt pharma.be, de koepelorganisatie van de geneesmiddelenindustrie in een reactie op het artikel. "Het debat terzake is nuttig, maar mag de patiŽnt en zijn arts niet hinderen in hun zoektocht naar een geschikte behandeling. Daardoor worden immers ernstige complicaties vermeden. Omzichtige berichtgeving daarover is dan ook nodig om de therapietrouw niet in het gedrang te brengen. Het is immers belangrijk te vermijden dat de patiŽnten, zonder voorafgaand medisch advies, hun behandeling stopzetten of verwaarlozen", verduidelijkt pharma.be. Via de website www.goedgebruik.be nam pharma.be het initiatief om het goede gebruik van geneesmiddelen te ondersteunen en daarover te sensibiliseren. "De geneesmiddelenvereniging wil met dit initiatief de dagelijkse inspanningen van artsen en apothekers ondersteunen", luidt het.
25 mrt 2011 09u39
meer over
zie ook rubriek