UZ Brussel vindt potentiële behandeling voor darmkanker

In het UZ Brussel werd met succes een pilootstudie uitgevoerd om met hoge precisie radiotherapie, darmkanker te behandelen bij patiënten die niet meer in aanmerking kwamen voor een operatie of chemotherapie. Meer dan de helft van de patiënten vertoonde een totale of gedeeltelijke afname van de ziekte en meer dan 85% leefde nog een jaar na de behandeling.
Dr. Benedikt Engels en prof. dr. Mark De Ridder van de dienst radiotherapie van het UZ Brussel onderzochten de mogelijkheid om een groep kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>darmkankerpatiënten met uitzaaiingen waarbij noch chemotherapie noch een operatie kon helpen, te behandelen met hoge precisie radiotherapie. In de pilootstudie werden patiënten met maximaal 5 uitzaaiingen bestraald met het tomotherapie systeem (dit is een bestralingstechniek waarbij enkel een specifiek lichaamsonderdeel heel precies bestraald wordt). Meer dan de helft van de patiënten vertoonde een totale of gedeeltelijke afname van de ziekte en meer dan 85% leefde nog een jaar na de behandeling. Deze radiotherapie werd goed verdragen; minder dan 15% van de patiënten vertoonde neveneffecten.

In België worden jaarlijks ongeveer 7.700 nieuwe gevallen van darmkanker vastgesteld. Darmkanker is na longkanker de belangrijkste oorzaak van sterfte door kanker. als de ziekte vroegtijdig wordt opgespoord en behandeld, zijn de genezingskansen uitstekend. als dit laattijdig gebeurt, ontwikkelen heel wat mensen uitzaaiingen, voornamelijk in de lever en de longen. Bij patiënten met een beperkt aantal uitzaaiingen biedt een chirurgische ingreep waarbij al de uitzaaiingen worden weggesneden, de beste genezingskansen. Helaas komen heel wat patiënten hier niet voor in aanmerking wegens de ligging van de uitzaaiingen of hun algemene toestand. chemotherapie wordt bij deze groep op termijn stopgezet omdat er resistentie optreedt of te veel nevenwerkingen zijn. Precies deze groep patiënten maakte deel uit van het pilootonderzoek van de dienst radiotherapie van het UZ Brussel. De veelbelovende resultaten werden gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift Annals of Oncology.

Referentie: B. Engels, H. Everaert, T. Gevaert, M. Duchateau, B. Neyns, A. Sermeus, K. Tournel, D. Verellen, G. Storme & M. De Ridder, "Phase II Study of helical tomotherapy for oligometastatic colorectal cancer" (Annals of Oncology 2011 Feb;22(2):362-8).