Maagverkleining werkt tegen diabetes bij obesitaspatiënten

De meeste mensen die lijden aan obesitas én diabetes, kunnen genezen van hun suikerziekte door een operatie te ondergaan, zo blijkt uit een onderzoek van het VU Medisch Centrum (VUMC) in Amsterdam. Acht van de tien mensen hoeven geen diabetesmedicijnen meer te nemen na een gastric bypass, waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal omgelegd.
Dat schrijven onderzoekers in een deze week gepubliceerd rapport. De wetenschappers bekeken negen onderzoeken waarbij diabetici een gastric bypass ondergingen of een maagband kregen. Voor de studies werden patiënten minstens twaalf maanden na hun operatie gevolgd. Van de patiënten die een gastric bypass ondergingen, hoefde 83 procent geen medicatie meer te nemen tegen suikerziekte. Sommigen waren al binnen een paar dagen vrij van diabetesmedicijnen.

'Alleen een hele kleine groep mensen met een ijzeren wil kan zelf genoeg gewicht verliezen, om te genezen van diabetes type 2', aldus Dr. Rick Meijer van het VUMC die het onderzoek leidde, tegen persbureau Reuters. 'Anderen moeten de rest van hun leven iedere dag medicijnen nemen.'

'Een operatie zou moeten gelden als een belangrijk middel tegen diabetes bij mensen met obesitas', aldus Dr. Jon Gould, die een programma voor gewichtsverlieschirurgie leidt in de Verenigde Staten. Volgens hem wordt de methode te weinig gebruikt omdat verzekeraars het niet altijd vergoeden.

Een gastric bypass is een ingrijpende operatie. Er kunnen complicaties ontstaan, die niet voorkomen bij medicijngebruik, zoals hevige bloedingen en nierfalen. Toch zal een dure operatie op de lange termijn, goedkoper zijn dan een heel leven lang medicijngebruik, volgens Gould.