Betere behandeling brandwonden

Nieuwe technieken voor de behandeling van brandwonden leveren goede resultaten. Plastisch chirurg in opleiding Pauline Verhaegen onderzocht reconstructieve technieken bij brandwonden waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van de omliggende gezonde huid. Deze huid met unieke functionele en cosmetische kwaliteiten verbetert op lange termijn het resultaat van ingrepen bij brandwonden
Patiënten hebben veel baat bij de toepassing van een lichaamseigen lap gesteeld op een bloedvat. Hiermee kan de bewegingsbeperking door samentrekkend brandwondenlittekens worden opgeheven. Ook de toepassing van een huidoprekapparaat levert goede resultaten. Door de gezonde omliggende huid op te rekken kunnen grote ontsierende littekens van brandwonden in een keer worden verwijderd. Pauline Verhaegen promoveert 8 juli bij VU medisch centrum.

In de brandwondenzorg is de overleving van patiënten de laatste decennia aanzienlijk verbeterd. Omdat er steeds meer patiënten met grote brandwonden overleven, krijgen ook meer patiënten te maken met de nadelige gevolgen van littekenvorming. Brandwondenlittekens geven vaak, ook op de lange termijn, een zeer matig cosmetisch en functionele resultaat. Het verhelpen van deze problemen vraagt meestal om meerdere (plastisch chirurgische) ingrepen.

Pauline Verhaegen onderzocht nieuwe technieken op het gebied van brandwondenlittekenreconstructies. Verhaegen laat zien dat met behulp van de huidoprektechniek veel grotere, hinderlijke en ontsierende brandwondenlittekens in één keer in één operatie verwijderd kunnen worden. Dit heeft als voordeel voor de patiënt dat deze slechts eenmaal geopereerd hoeft te worden aan het ontsierende brandwondenlitteken, terwijl voorheen twee of meer operaties nodig waren om het gehele litteken te verwijderen.
06 jul 2011 10u06
Bron: VUmc
zie ook rubriek