Adem inhouden bij bestraling tegen borstkanker

Even de adem inhouden tijdens de bestraling tegen borstkanker voorkomt de kans op hartschade. Dat heeft de afdeling Radiotherapie van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis ontdekt.
Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis ter wereld waar deze techniek wordt toegepast op alle patiënten met linkszijdige kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>borstkanker. De methode wordt inmiddels toegepast bij patiënten met kanker aan de linkerborst.

Behandeling borstkanker
De behandeling van borstkanker bestaat uit (een combinatie van) operatie, chemotherapie, hormonale therapie en/of bestraling, oftewel radiotherapie. Van de ruim 13.000 vrouwen die jaarlijks borstkanker krijgen wordt zo'n 80 procent bestraald.

Linkerborst
Bij bestralen van de linkerborst ligt het hart vaak in het te bestralen gebied. Het inhouden van de adem vergroot de afstand tussen het te bestralen gebied en het hart. Daardoor is er minder kans dat het hart wordt meebestraald. Volgens Marcel Verheij, hoofd van de afdeling radiotherapie biedt deze nieuwe techniek grotere overlevingskansen voor de patiënt.
Interessante links: