Ziekenfondsen betalen Gardasil

Gardasil, het vaccin tegen baarmoederhalskanker van het Franse Sanofi Pasteur MSD, wordt een topgeneesmiddel dat 1 miljard euro per jaar kan opleveren. Al 49 landen keurden het middel goed. In Oostenrijk en een deel van Duitsland wordt Gardasil in 2007 integraal terugbetaald. België blijft achter. De terugbetalingsprocedure is gestart, maar sleept aan. Intussen betalen de Vlaamse ziekenfondsen uit eigen kas ruim een derde terug. Dat kost hen in 2007 vele miljoenen euro's.
gardasil is sinds november beschikbaar en kost 412 euro voor de drie noodzakelijke injecties. Tot eind dit jaar moeten de patiënten het vaccin zelf betalen. Vanaf 1 januari komen de Christelijke Mutualiteiten (CM), de Socialistische Mutualiteiten en de Onafhankelijke ziekenfondsen voor 150 euro tussen. Zij betalen met de aanvullende bijdrage, maar houden dat financieel geen jaren vol.

'We willen dat dit middel snel wordt verspreid bij onze leden en hebben daar veel voor over. Maar we dringen er inderdaad wel op aan dat de overheid zo snel mogelijk de terugbetaling goedkeurt', zegt Greet Meulenaere, woordvoerster van de CM.

De terugbetalingsprocedure sleept aan, omdat België voor een nieuwe toepassing klinische tests in eigen land eist. Die duren volgens experts van Sanofi Pasteur MSD negen tot twaalf maanden. Het dossier zal dus pas eind 2007 rond zijn.

Intussen is gardasil aan een snelle opmars bezig in de rijke landen. Eind 2007 verwacht Didier Hoch, de voorzitter van Sanofi Pasteur MSD, dat 65 landen Gardasil hebben goedgekeurd. Dan hebben 120 miljoen vrouwen toegang tot het middel. Landen als Oostenrijk betalen het vaccin al vanaf 2007 terug. Ook de grootste ziekenfondsen in Duitsland hebben al tot een integrale terugbetaling beslist.

Zelden zo snel

Om de lancering van Gardasil te financieren wordt Sanofi Pasteur MSD gesteund door de twee moederbedrijven: het Franse Sanofi-Aventis en het Amerikaanse Merck & Co. Merck verkoopt het vaccin buiten Europa. In het derde kwartaal 2006 bracht de verkoop van Gardasil aan Merck al 80 miljoen dollar (60,71 miljoen euro) omzet op. In Europa is de verkoop in handen van de joint venture Sanofi Pasteur MSD.

Het vaccin betekent een revolutie in de strijd tegen baarmoederhalskanker, de belangrijkste kanker bij jonge vrouwen na borstkanker. Zelden keurden de gezondheidsdiensten een middel zo snel goed. De Europese dienst EMEA in Londen keurde het vaccin in negen maanden tijd goed. Normaal duurt dat twaalf tot vijftien maanden.

In Europa is Oostenrijk het eerste land dat de volledige terugbetaling verzekert en ook in de toediening bij jongens voorziet om de kanker volledig uit te roeien. De kanker treft in Europa jaarlijks 35.500 mensen, van wie er 15.000 sterven.

90 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker komt in minder ontwikkelde landen als Uganda, Peru en India voor. Normaal duurt het 15 jaar voor topmiddelen ook daar verkrijgbaar zijn. 'Wij willen die termijn beperken en werken samen met ontwikkelingsorganisaties', zegt Margaret Mc Glynn, verantwoordelijk voor vaccins bij Merck & Co. Merck wil ook de prijs van het vaccin voor armere landen substantieel verlagen.

Gardasil werkt in tegen vier varianten van het humane Papilloma-virus, dat verantwoordelijk is voor kanker aan de baarmoederhals. Dat virus telt tientallen varianten. Twee daarvan zijn verantwoordelijk voor bijna alle kankers aan de baarmoederhals en twee voor de helft van alle genitale wratten. Gardasil is actief tegen alle vier de varianten. Zo beschermt Gardasil ook tegen de meeste genitale wratten.
22 dec 2006
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek