Voorstelling Gezondheidsindicatoren 2004

Vlaams minister van Volksgezondheid Inge Vervotte heeft vandaag de Gezondheidsindicatoren 2004 voorgesteld. De gezondheidsindicatoren geven trends aan op het vlak van onder meer geboortes, doodsoorzaken en levensverwachting. De indicatoren brengen enkele opmerkelijke vaststellingen aan het licht. Het aantal geboortes in Vlaanderen steeg terug, maar vooral bij niet-Belgische vrouwen. Anderzijds blijft de levensverwachting ook van vrouwen stijgen, waar eerder een stagnering verwacht werd.
Vaststelling 1: In 2004 worden we weer wat ouder
In 2002 en 2003 leek de stijging van de levensverwachting voor vrouwen gestabiliseerd. Maar met de cijfers van 2004 gaat de levensverwachting ook voor vrouwen opnieuw in stijgende lijn. Vrouwen van 65 verwachtten nog 20,6 jaar te leven, mannen nog 16,9 jaar. In 2004 was er ook een lagere sterfte (in 2004 stierven 55.792 inwoners van het Vlaamse Gewest, dit zijn er 2.731 minder dan in 2003.)

Vaststelling 2: hoogste aantal geboortes sinds 1998
In 2004 werden 63.017 kinderen geboren tegenover 60.703 in 2003. Dit betekent een stijging met bijna 4%. We kunnen nog niet spreken van een blijvend stijgende trend, maar de neergaande trend lijkt wel stopgezet. De toename van het aantal geboortes danken we vooral aan de niet-Belgische vrouwen.

Overige vaststellingen
Belangrijkste doodsoorzaken blijven dezelfde
De belangrijkste doodsoorzaken blijven hart- en vaatziekten, kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>longkanker en borstkanker en suïcide. Het aantal overlijdens bij kinderen jonger dan 1 jaar daalt lichtjes. Hier gaat het vooral om sterfte door aangeboren afwijkingen. Op jonge leeftijd zijn de uitwendige doodsoorzaken de belangrijkste. Hier gaat het over ongevallen en over suïcide. Op middelbare leeftijd is de belangrijkste doodsoorzaak kanker (bij vrouwen borstkanker, bij mannen longkanker) en op latere leeftijd zijn dit hartinfarcten (ischemische hartziekten) en cerebrovasculaire aandoeningen (cva).

preventie kan levens redden
Een deel van deze doodsoorzaken is ook terug te vinden in de lijst van vermijdbare doodsoorzaken. Bijna de helft van de overlijdens voor de leeftijd van 75 jaar zou theoretisch op één of andere manier te vermijden zijn.
(longkanker door niet te roken, ischemische hartziekten bij mensen jonger dan 65 jaar door niet te roken, betere voeding en voldoende beweging, huidkanker bij mensen jonger dan 65 jaar door aangepaste bescherming bij zonnen, levercirrose door matiging van alcoholgebruik, verkeersongevallen door aangepast rijgedrag en een goede controle op de verkeersveiligheid)
Eén van de belangrijkste onderliggende oorzaken is nog steeds tabaksgebruik (longkanker en een deel van de ischemische hartziekten), zowel bij mannen als bij vrouwen.
als we het hebben over sterfte die voorkomen kan worden door medische interventie, is bij mannen 18% van de sterfgevallen tussen 0 en 74 jaar op deze manier vermijdbaar, bij vrouwen is dit aandeel groter, nl. 1 op 3 overlijdens (34%).
25 okt 2006
meer over
zie ook rubriek