Aantal kinderen met kanker in Europa stijgt versneld

Kanker komt bij kinderen en adolescenten in Europa steeds meer voor. Hoewel die groep in vergelijking met volwassen kankerpatiënten nog steeds erg klein blijft, is het aantal kinderen met tumoren de voorbije drie decennia van de jaren '70 tot de jaren '90 met bijna achttien procent gestegen. Dat blijkt uit een grootschalige analyse van kankercijfers in 19 Europese landen in the Lancet vandaag. "Die toename is toch verontrustend, vooral omdat we niet goed weten waarom het blijft stijgen", aldus hoofdonderzoekster Eva Steliarova-Foucher van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek in Lyon.
In vergelijking met volwassenen, komen tumoren bij kinderen jonger dan veertien en bij adolescenten nog steeds eerder zelden voor. Zo krijgen in ons land jaarlijks ongeveer 250 kinderen kanker. Toch komen tumoren hoe langer hoe meer voor bij zulke jonge patiëntjes in Europa, zo blijkt uit een grootschalige studie van databanken van het aantal gevallen van kanker bij kinderen en adolescenten in meer dan 19 Europese landen.

"Het is duidelijk dat het aantal kinderen en adolescenten met kanker de voorbije drie decennia is gestegen. Bovendien stijgt het de laatste tijd ook sneller", aldus Eva Steliarova-Foucher. "En de snelheid waarmee de incidentie stijgt, neemt ook toe." Het aantal kinderen met kanker in zowel Oost- als Westeuropese landen is sinds de jaren '70 jaarlijks met ongeveer één procent toegenomen, voor adolescenten is dat zelfs 1,5 procent. In de studie zijn geen cijfers over ons land opgenomen, maar de stijging doet zich vermoedelijk ook hier voor.
10 dec 2004
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek