Ziekteverzekering eist 8,9 miljoen euro terug

Het grootste bedrag wordt gehaald bij artsen die overbodige verstrekkingen aanrekenden. Sinds eind augustus 2003 geldt de responsabilisering van zorgverleners. Wie betrapt wordt op overconsumptie, vergissingen of bedrog, kan een geldboete krijgen en moet de waarde van de overbodige ingrepen terugbetalen.
Een comité van de Dienst Geneeskundige controle van het riziv, onder leiding van een magistraat, hoort eerst de verdediging van de zorgverlener en oordeelt dan of er een fout is begaan.De procedure heeft tot eind 2005 bijna 8,9 miljoen euro opgeleverd, zo blijkt uit het antwoord van minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) op een vraag van CDV-kamerlid jo vandeurzen. Daarbij waren 237 zorgverleners betrokken, onder wie 68 artsen en 107 verpleegkundigen. De Dienst Geneeskundige controle rekende ook nog eens voor 1,85 miljoen euro geldboetes aan.

De artsen tekenen voor het grootste terug te betalen bedrag, 6,2 miljoen euro. In de meerderheid van de gevallen erkennen ze de gemaakte fouten en wordt het verschuldigde bedrag ook effectief terugbetaald. De apothekers kregen de hoogste geldboetes: 578.308 euro voor zeven betrapte apothekers. Een aantal geldboetes wordt wel uitgesproken met opschorting van straf.

Het blijft onduidelijk in hoeverre de cijfers beïnvloed worden door een onderzoek van de Nationale Raad voor Kwaliteitspromotie van vorig jaar, waaruit bleek dat er nog altijd zeer grote consumptieverschillen bestaan tussen ziekenhuizen.

Bij gezonde patiënten jonger dan vijftig bij wie ingegroeide tanden onder verdoving uitgesneden moesten worden, onderging tot 70 procent van de patiënten een elektrocardiogram, terwijl dat gemiddeld in België maar 8 procent is, zo bleek uit het onderzoek. Bij sinusingrepen zijn er ziekenhuizen waar alle jonge gezonde patiënten een cardiogram krijgen, terwijl dit gemiddeld maar 20 procent is.

Het riziv organiseerde opleidingen voor animatoren om dit onderwerp in de ziekenhuizen aan te snijden en de bestaande medische cultuur zo nodig bij te sturen. Onderzoek toont aan dat ziekenhuizen die hoog scoren voor één ingreep, meestal ook hoog scoren voor andere ingrepen. 130 animatoren werden opgeleid, tot nu toe hebben zestien ziekenhuizen een vergoeding aangevraagd voor het begeleiden van een vergadering.
25 jul 2006
meer over
zie ook rubriek