Twaalf woningen voor gehandicapten

In augustus wil de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden twaalf woningen voor gehandicapten klaar hebben. In het centrum van Gingelom moeten in augustus twaalf ADL-woningen komen. ADL staat voor ,,activiteiten van het dagelijkse leven''.
Een ADL-cluster omvat twaalf woningen en of appartementen, die aangepast zijn aan de specifieke behoeften van personen met een ernstige lichamelijke handicap.

Gui Abrahams, de voorzitter van het ocmw van Gingelom: ,,Er is veel vraag naar ADL-woningen, er zijn nu al wachtlijsten van mensen die in aanmerking komen. Het Vlaams fonds doet het onderzoek naar wie in aanmerking komt voor een ADL-woning en assistentie. Het zijn mensen met een onomkeerbare handicap die minstens zeven uur per week ADL-assistentie nodig hebben. Stellen van wie één partner gehandicapt is en assistentie nodig heeft, komen ook in aanmerking. Het ocmw van Gingelom heeft zich borg gesteld voor enkele diensten zoals thuisverpleging en thuiszorg. Er is ook een speciaal busje aangekocht om de vervoerdienst te verzekeren.''

De bewoners kunnen ook een beroep doen op ADL-assistentie van maximum dertig uren per week. De vzw Ado Icarus staat in voor deze taak. Die omvat: hulp bij het opstaan, wassen, aankleden, eten, verplaatsingen in en om het huis en hulp bij kleine huishoudelijke en administratieve taken. Via een draagbaar oproepsysteem kunnen de gehandicapten dag en nacht hulp inroepen. Het project biedt werk aan acht personen.

Op woensdag 25 januari 2006 wordt er een infoavond gehouden die zich richt tot personen met een fysieke handicap die van deze woningen en diensten willen gebruikmaken.

Op deze infoavond zijn ook personen welkom die als ADL-assistent willen tewerkgesteld worden.
19 jan 2006
meer over
zie ook rubriek